Відтепер в Україні можна будувати пандуси без документів про право власності

Дата: 11 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”, який дозволяє облаштовувати пандуси в будинках без документа про право власності та користування земельною ділянкою.

Про це повідомляє Офіс президента.

 

Документ, який підписав Зеленський, набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Згідно із законом, маломобільними групами населення вважаються особи, які відчувають труднощі під час самостійного пересування, отримання послуг, необхідної інформації або орієнтування в просторі, зокрема люди з інвалідністю, з тимчасовим порушенням здоров’я, вагітні жінки, громадяни похилого віку, особи з дитячими візочками. 

Документ дозволяє облаштування засобів безперешкодного доступу і Інженерно-технічні, функціональні частини (елементи, конструкції) будинків, споруд будь-якого призначення, що відповідають нормативним вимогам щодо забезпечення доступності й безпеки об’єктів для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, зокрема пандуси, підйомники та платформи для осіб з інвалідністю, звукові системи тощо до об’єктів житлово-комунального та громадського призначення, зокрема до під’їздів та/або квартир у житлових будинках. Водночас таке облаштування тепер не потребує документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, як це було раніше

Як відомо, з квітня минулого року набули чинності нові державні будівельні норми, які, зокрема, впроваджують обов’язкове створення безбар’єрного простору для всіх маломобільних груп населення в Україні.

Тепер, наприклад, власники культурно-видовищних та дозвіллєвих закладів мають врахувати кількість місць для осіб з інвалідністю на візках у своїх залах. Потреби людей з інвалідністю та інших маломобільних груп мають враховувати й усі нові та реконструйовані заклади харчування. Нові ДБН також поклали на українських роботодавців обов’язок облаштовувати інклюзивні робочі місця для людей з інвалідністю.

Про те, чого ще чекати від нових будівельних норм, читайте тут

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter