Українці з інвалідністю не користуються пільгами від держави, зокрема, через низьку обізнаність – експерти

Дата: 09 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні люди з інвалідністю не користуються програмами реабілітації та низкою соціальних пільг, зокрема, через те, що не знають про їхнє існування.

Про це в Українському кризовому медіацентрі розповіла колишня експертка Директорату захисту прав осіб з інвалідністю Мінсоцполітики Ніна Попова.

Наразі люди з інвалідністю можуть пройти реабілітацію як у державних закладах, так і в приватних. Також, за словами Попової, вони мають можливість отримати до 250 тис. грн на лікування на рік.

Але не всі кошти використовуються в повному обсязі. Наша проблема – в нас відсутня інформаційна політика”, – наголосила вона. 

Водночас засновник ініціативи “Доступно.UA” Дмитро Щебетюк зазначив, що декілька кроків реабілітації, які доступні людям з інвалідністю в Україні, залишаються практично непомітними в межах всієї країни. 

Як такої програми для реабілітації людини з інвалідністю в нас нема”, – констатував він. 

Нагадаємо, що, за даними ООН, кожна сьома людина у світі має ту чи іншу форму інвалідності. Люди з інвалідністю у всьому світі часто стикаються з дискримінацією, експлуатацією та насильством, і Україна не є винятком. 

Однак останнім часом у країні відбуваються позитивні зміни щодо впровадження безбар’єрного простору. Уже понад рік, як в Україні набули чинності нові державні будівельні норми, що, зокрема, вимагають від власників культурно-видовищних та дозвіллєвих закладів враховувати кількість місць для людей на візках у своїх залах. Потреби людей з інвалідністю та інших маломобільних груп мають враховувати й усі нові та реконструйовані заклади харчування. Нові ДБН також поклали на українських роботодавців обов’язок облаштовувати інклюзивні робочі місця для людей з інвалідністю.

Також з початку поточного року в Україні можна будувати пандуси без документів про право власності, як це було раніше.

Фотографія обкладинки: Голос України 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter