Путін підписав закон про заборону для “іноагентів” поширювати рекламу

Дата: 12 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Президент РФ Володимир Путін підписав заборону для “іноагентів” розповсюджувати рекламу на інформаційних ресурсах російських фізичних та юридичних осіб.

Про це пише російське видання “РИА Новости”.

Фото: Медуза

Закон також забороняє рекламувати ресурси самих “іноагентів” у медіа.

За порушення заборони загрожує штраф до 50 тисяч рублів (це приблизно 15 тисяч гривень) для фізичних осіб та до 500 тисяч (150 тисяч гривень) – для юридичних осіб. Тепер великі рекламні агенції планують вносити до договорів пункт, який дозволить розірвати контракт в односторонньому порядку, якщо майданчик для реклами оголосять “іноагентом”.

За неодноразове порушення закону передбачається покарання до двох років позбавлення волі.

Держдума Росії ухвалила цей закон наприкінці лютого цього року. Одразу після цього російська медійниця Катерина Гордєєва, яку мінʼюст РФ визнав “іноагентом”, оголосила, що призупиняє свій проєкт “Скажи Гордеевой”.

Загалом законодавство про “іноземних агентів” у Росії діє з 2017 року. Закон, зокрема, дозволяє визнавати окремі медіа “іноземними агентами” й вимагати від медіа розкривати джерела фінансування. У 2019 році Держдума Росії дозволила визнавати “іноземними агентами” й фізичних осіб, які поширюють матеріали “ЗМІ-іноагентів” чи беруть участь у їхньому створенні.

Нагадаємо, що в червні 2022 року 73 російські групи, зокрема неурядові організації, звернулися до Європейського суду з прав людини зі скаргами щодо закону про “іноземних агентів”. Росія повинна виплатити заявникам компенсації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter