Протести в Ірані: понад 40 вбитих людей та погрози президента “рішуче відповісти” на акції

Дата: 25 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Ірану Ібрагім Райсі пообіцяв “рішуче відповісти” на протести, які охопили країну після смерті 22-річної Махси Аміні, яку затримали правоохоронці за порушення правил носіння хіджабу. 

Про це повідомляє Al Jazeera. 

Фото: BBC

Протести, які президент Ірану називає “заворушеннями”, почались 16 вересня й охопили більшість регіонів країни.  

За даними державного телебачення, за цей час вбили щонайменше 41 людину. Однак ці цифри є результатом власних підрахунків журналістів, адже офіційну інформацію щодо жертв не оприлюднювали. 

Окрім вбитих, ще сотні людей опинились під арештом. До прикладу, начальник поліції північно-західної провінції Ґуйлан оголосив 24 вересня, що лише в його регіоні затримали щонайменше 739 людей, серед яких було 60 жінок. Жінки стали рушійною силою протестів.  

Акції в Ірані стали масштабнішими після демонстрацій через ціни на пальне у 2019 році, коли журналісти Reuters повідомляли про 1500 убитих під час придушення протестів силовиками. 

За даними BBC, зараз урядові сили розпочали репресії проти незалежних ЗМІ та активістів. Американський комітет із захисту журналістів, наприклад, повідомив про 11 затриманих журналістів. Також відомо, що влада в Ірані обмежувала доступ до інтернету. 

Правозахисники з організації Amnesty International вже закликали світ вжити необхідних заходів проти кривавого придушення акції протесту, яке відбувається у темряві цих відключень. 

Фото: openaccessgovernment.org

“Зростання кількості загиблих є тривожним свідченням того, наскільки безжальним був напад влади на людське життя в темряві відключення інтернету. В Ірані немає такого поняття, як «неупереджене розслідування». Держави–члени ООН повинні вийти за рамки беззубих заяв, почути крики жертв і правозахисників в Ірані про справедливість і терміново створити незалежний механізм розслідування ООН”,каже Хеба Мораєф, директорка Amnesty International з Близького Сходу та Північної Африки.

Відповідно до ісламського закону шаріату, запровадженого в Ірані після революції 1979 року, жінки зобовʼязані покривати волосся та носити довгий вільний одяг, щоб приховати свою фігуру. Порушницям загрожує публічна догана, штраф або арешт.

За інформацією медіа, поліцейські, які затримали Аміні, били її по голові кийком, а після того били головою об автівку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter