Проросійського блогера Юрія Подоляку заочно засудили до 15 років тюрми

Дата: 02 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Проросійського блогера Юрія Подоляку заочно засудили до 15 років позбавлення волі. Його визнали винним за п’ятьма статтями Кримінального кодексу.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

Наразі Подоляка переховується у Росії, тож справу проти нього розглядали за його відсутності.

За даними слідства, з початку повномасштабного вторгнення РФ він проводить інформаційні диверсії проти України на замовлення російських спецслужб.

Для цього він створив ютуб-канал з аудиторією понад 3 мільйони підписників, а також прокремлівський телеграм-канал, сторінки у забороненій в Україні соцмережі “ВКонтакте” та популярних месенджерах.

Там він заперечував воєнні злочини росіян у Бучі і називав “зрежисованими” факти масових вбивств місцевих жителів.

Також Подоляка причетний до коригування масованих ракетно-артилерійських атак РФ на Миколаївщину. Для цього він створив власну мережу інформаторів, до якої, зокрема, належав ексочільник Миколаївської окружної прокуратури, що нині відбуває довічне ув’язнення за держзраду.

Суд визнав блогера винним за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України. Серед них:

  • ⁠дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади;
  • розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території на порушення порядку, встановленого Конституцією України;
  • державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану;
  • пропаганда війни;
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників.

Засудженого розшукують, щоб притягти до відповідальності.

Нагадаємо, що у лютому минулого року до п’яти років позбавлення волі засудили директора російського пропагандистського телеканалу RT Антона Кузнєцова-Красовського за заклики до геноциду українського народу.

У листопаді 2023 року 10 років позбавлення волі отримав російський пропагандист Армен Гаспарян, який у своїй книзі стверджував про неспроможність української держави до подальшого існування, неповноцінність та другосортність української нації. Також він закликав владу РФ провести так звану “денацифікацію” України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter