Російського пропагандиста Армена Гаспаряна засудили до 10 років ув’язнення за заклики до геноциду українського народу

Дата: 14 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Шевченківський райсуд Києва визнав російського пропагандиста Армена Гаспаряна винним у публічних закликах до геноциду українського народу і призначив йому покарання у вигляді десяти років позбавлення волі.

Про це пише Укрінформ.

Армен Гаспарян. Фото з відкритих джерел

“Суд визнав винуватим Армена Гаспаряна в публічних закликах до геноциду українського народу, насильницької зміни конституційного ладу, зміни меж території та державного кордону України. Йому призначено покарання у вигляді десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна”, – сказав у коментарі Укрінформу прокурор Офісу генпрокурора Олександр Сафарян, який представляв державне обвинувачення в цій справі.

За його словами, під час судового розгляду справи було доведено, що у своїй книзі “Денацификация Украины. Страна невыученных уроков” російський пропагандист просував твердження про неспроможність Української держави до подальшого існування, неповноцінність та другосортність української нації.

Він закликав російську владу провести “денацифікацію” України, зокрема розпочати війну проти українців.

Обвинувачений у своїй книжці вказав на необхідність початку “денацифікації”, по суті геноциду українського народу, з кордонів терористичних угруповань “ДНР” і “ЛНР”, просуваючись далі всією територією України.

Також серед його ідей – фільтраційні й концентраційні табори для українців і навіть їхнє повне знищення, сказав прокурор.

Ідеї пропагандистської книги Гаспаряна використовувало найвище політичне та військове керівництво Росії для виправдовування збройної агресії проти України. Управління справами президента РФ закупило її для вивчення та використання посадовими особами.

Зокрема, українофобними наративами з книжки Гаспаряна скористався Володимир Путін під час звернення щодо визнання незалежності “Л/ДНР” та проведення “військової операції” на території України. 

Державне обвинувачення дійшло висновку, що публічні заклики автора вказаної книжки до геноциду українського народу перебувають у причинно-наслідковому зв’язку з діями військових та збройних формувань РФ в Україні.

Журналісти нагадали, що Гаспарян перебуває під санкціями Заходу. У березні 2022 року ЄС вніс його прізвище до четвертого пакета обмежувальних заходів проти Росії через вторгнення в Україну. Також проти нього введено санкції в Канаді.

Раніше суд заочно обрав Гаспаряну запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter