Автор книги про “денацифікацію” України отримав підозру в публічних закликах до геноциду

Дата: 13 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Офіс генпрокурора та СБУ повідомили російському журналісту і публіцисту Армену Гаспаряну про підозру в публічних закликах до геноциду, а також виготовленні та розповсюдженні матеріалів з такими закликами через книгу “Денацификация Украины. Страна невыученных уроков”.

Про це повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

Частина обкладинки книги Гаспаряна. Джерело: фейсбук-сторінка Ірини Венедіктової

У своїй книзі Гаспарян “системно, безкомпромісно та безальтернативно просував свої твердження про неспроможність української держави до подальшого існування, неповноцінність та другосортність української нації”.

“Автор закликав владу РФ провести так звану “денацифікацію” України. Зокрема, захопити владу шляхом проведення воєнних дій на її території та забезпечити повний зовнішній контроль над нею”, – йдеться в повідомленні.

Серед ідей Гаспаряна – поміщення всіх українців, які залишаться живими після війни, до так званих фільтраційних таборів та проведення над ними масштабного судового процесу з вироками всім, хто має проукраїнську позицію. Найбільш проукраїнськи налаштованих він узагалі запропонує знищити, інших відправляти до концентраційних таборів та залучати до виконання безоплатних робіт.

Підозрюваний у книзі вказує на необхідність початку “денацифікації”, а по суті – геноциду українського народу з кордонів самопроголошених “ДНР” та “ЛНР” і далі по всій території України. Зокрема, геноциду мали зазнати жителі Одеси, Миколаєва, Херсона, Харкова, Чернігова та Києва.

“Електронна версія україноненависницької книги була опублікована в мережі Інтернет, де вільно та безоплатно можна було скачати плід його нездорової фантазії, яка стає реальністю нині. Книга також виходила друком, а її автор неодноразово в численних інтерв’ю на радіо, телебаченні, друкованих ЗМІ та ютуб-каналах розповсюджував свої заклики до геноциду, викладені в ній”, – пише Венедіктова.

За її інформацією, книгу Гаспаряна закупило Управління справами президента РФ для вивчення та використання посадовими особами. Твердження з неї неодноразово використовувалися вищим політичним та військовим керівництвом для виправдовування військової агресії проти України.

Зокрема, її українофобними наративами скористався Путін під час звернення щодо визнання незалежності “Л/ДНР” та проведення “військової операції” на території України. 

“Багато хто з вас назве такі ідеї просто хворими, божевільними, гидкими, але я ризикну не погодитись. Ті, хто всю цю ахінею вигадав і пізніше описав – злочинці, які виконують злочинний наказ, які вступили в злочинну змову зі злочинною метою і робили вони все це свідомо. А раз так, і реакція українських органів правопорядку на їхні дії буде адекватною – притягнення до кримінальної відповідальності”, – наголосила Венедіктова.

Читайте також: 14 ознак фашистського режиму в Росії за Лоуренсом Бріттом. Перевірте самі

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter