Проросійська “влада” на Харківщині вилучала у місцевих школах літературу українською мовою

Дата: 11 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованих територіях Харківської області проросійська “влада” вилучала зі шкіл літературу українською мовою. Відповідні акти виявили після звільнення Балаклії.

Про це повідомив журналіст Денис Казанський.

Джерело: телеграм-канал Дениса Казанського

Він також опублікував акти вилучення української літератури зі шкіл у Балаклії та Балаклійському районі. 

Журналіст стверджує, що проросійська “влада” почала вилучати українську літературу зі шкіл ще з серпня. За його словами, колаборанти були переконані в тому, що “Росія прийшла назавжди”, але щось пішло не так.

Акти про вилучення зі шкіл української літератури, які виявили на звільнених територіях Харківської області, журналіст назвав “доказом політики геноциду, яку проводили російські окупанти в Україні. Під приводом боротьби з фашизмом насамперед почали боротися з українською мовою та культурою“. 

Він закликав максимально суворо покарати тих, хто співпрацював з окупантами.

“У разі затримання цих діячів покарання для них має бути максимально серйозним. Вони не просто співпрацювали з окупантами, а стали співучасниками дій, що мають ознаки етноциду та геноциду. Це дуже тяжкий злочин”, – написав Казанський. 

Нагадаємо, що Міністерство освіти та науки внесло зміни до навчальних програм з кількох предметів: захист Вітчизни, зарубіжна література, історія України та всесвітня історія. Приміром, із зарубіжної літератури буде вилучено роман Льва Толстого “Війна та мир”.

Раніше ZMINA писала, що ще в березні уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь запропонував з 1 вересня цього року замінити російську мову в школах іншими предметами, збільшивши частку вивчення таких дисциплін, як історія України, українська мова, українська література, математика та англійська мова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter