Прокурори задокументували понад 100 фактів сексуального насильства, вчиненого російськими окупантами

Дата: 11 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення прокурори задокументували понад 100 фактів сексуального насильства, вчинених російськими окупантами. Такі випадки були на Київщині, наразі вони фіксуються на нещодавно деокупованих територіях Херсонської, Донецької, Харківської областей. 

Про це повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

Фото: Depositphotos

Костін взяв участь у засіданні урядової Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. На засіданні обговорили виклики у розслідуванні та протидії сексуальному насильству в умовах війни.

Генпрокурор презентував Стратегію забезпечення підходу, орієнтованого на постраждалих та свідків, для ведення справ щодо сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

“Ми працювали з провідними експертами у сфері гуманітарного права, щоб започаткувати спільний та комплексний підхід, орієнтований на постраждалих і свідків. Ми зможемо створити умови, у яких вони почуватимуться у безпеці. Стратегія передбачає, що прокурор – не обвинувач, а захисник постраждалої особи”, – підкреслив Костін.

Документування фактів сексуального насильства на різних територіях дає підстави для попередніх висновків про систематичний характер дій окупантів.

За словами генпрокурора, потерпілі часто відмовляються звертатися до правоохоронних органів. Вони не готові про це розповідати, адже пережили тяжку психологічну травму.

Ще одна причина мовчання – страх перед осудом. Стратегія гарантує захист та конфіденційність. За бажанням постраждалої особи прокурори знеособлюють її анкетні дані, змінюють місце проживання.

З потерпілими працюватимуть спеціально підготовлені фахівці, вони отримуватимуть психологічні та медичні консультації, матимуть доступ до юридичної та економічної підтримки. 

Нагадаємо, що у вересні в Офісі генерального прокурора створили спеціалізоване управління, що розслідує факти сексуального насильства, вчиненого російськими військовими в Україні, працює на основі великого досвіду роботи з кримінальними провадженнями домашнього та гендерно зумовленого насильства.

Крім того, команда спеціальної представниці Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів Праміли Паттен розслідуватиме злочини сексуального характеру, вчинені російськими військовими на території України під час війни. Для цього вже створено управління, а незабаром у Києві відкриють офіс спецпредставниці Генсека ООН.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter