Прокурор, що закрив “справу черкаського судді”, тепер працює в ГПУ

Дата: 08 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Прокурор Черкаської області В’ячеслав Жихарєв, який закрив кримінальну справу про втручання в роботу судді Апеляційного суду Черкащини Сергія Бондаренка, перевівся до Генеральної прокуратури України. 

Як зазначено у відповіді Генеральної прокуратури Центру інформації про права людини, Жихарєв тепер працює на посаді старшого слідчого.

“Жихарєв В. А з 14 травня 2015 року працює на посаді старшого слідчого в особливо важливих справах відділу з розслідування кримінальних правопорушень, вчинених суддями та представниками судової гілки влади управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України”, – пише у відповіді начальник відділу з питань доступу до публічної інформації Лариса Мілевич

Як відомо, заступник начальника слідчого відділу прокуратури Черкаської області В’ячеслав Жихарєв закрив кримінальну справу за ч. 2 ст. 376 КК України (втручання в діяльність судових органів). Справа стосувалась систематичного тиску на суддю Сергія Бондаренка з боку голови суду Володимира Бабенка. Утиски розпочалися по тому, як суддя відмовився виносити неправомірне рішення на вимогу Володимира Бабенка. 

Під час судового засідання в Олександрівському районному суді на Кіровоградщині Сергій Бондаренко заявив про фальсифікацію кримінальної справи. Він виявив додаткові сторінки після того, як справу було закрито і він ознайомився з нею. Генеральна прокуратура не коментує факти фальсифікації кримінальної справи. 

В ухвалі про скасування рішення про закриття кримінальної справи суддя Ольга Отян зауважила, що слідство проігнорувало деякі клопотання судді. Так, наприклад, Сергій Бондаренко вимагав перевірити зв’язок між підпалом його автомобіля Mitsubishi Outlander, появою невідомих чоловіків під його квартирою та втручанням в роботу судді службовими особами Апеляційного суду Черкащини. Але відповідних дій слідство не здійснило. 

 Як відомо, правозахисники та адвокати закликали Верховну Раду утворити тимчасову слідчу комісію (ТСК) щодо фактів, викладених у звіті Міжнародної дорадчої групи. Експерти сподіваються, що додатковий парламентський контроль допоможе уникнути подальшого саботажу розслідувань вбивств під час Євромайдану. 

Створення ТСК стало особливо актуальним по тому, як з’явилась інформація про закриття Управління спеціальних розслідувань при Генеральній прокуратурі України. 

За словами юриста Автомайдану Романа Маселка, переважна більшість обвинувальних актів у справах переслідувань автомайданівців повертається до прокуратури у зв’язку з тим, що акти не відповідають вимогам кримінального процесуального законодавства. Замість того, аби усувати недоліки, прокурори оскаржують рішення у вищих судових інстанціях. Це призводить до затягування часу і даремного використання ресурсів Генеральної прокуратури. 

Наводячи приклади саботажу, Роман Маселко згадав слідчого Олександра Люльчука, який незаконно закрив як мінімум дві справи автомайданівців. Наразі Олександр Люльчук при Генеральній прокуратурі розслідує саботаж та неефективні розслідування справ щодо злочинів під час Євромайдану.

Як повідомив координатор ініціативи Адвокатів родин Небесної Сотні Тарас Гаталяк, управління при ГПУ, яке розслідує службове недбальство чи саботаж розслідування, курує Ничипоренко Олексій Валентинович. Раніше він курував напрямок розслідування злочинів проти Автомайдану. Він також є сином колишнього депутата від Партії регіонів Валентина Ничипоренка, який голосував за “диктаторські закони” від 16 січня 2014 року. Валентин Ничипоренко пройшов до Верховної Ради VIII скликання. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter