Прокуратура просила про примусовий привід голови КС Тупицького, який вдруге не прийшов на засідання

Дата: 07 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Печерський районний суд Києва переніс на 15 квітня засідання щодо обрання запобіжного заходу голові Конституційного суду України Олександру Тупицькому. Суддю підозрюють у свідомо неправдивих показах, поєднаних зі штучним створенням доказів захисту і підкупом свідка для відмови від надання свідчень.

Про це стало відомо з трансляції суду.

Перше засідання, на якому Тупицькому мали обрати запобіжний захід, відбулось 2 квітня, однак на ньому тоді були присутні лише адвокат Олександр Телешецький, прокурори Олексій Донський та Сергій Новіков. Обвинувачення заявляло, що без голови КС клопотання про запобіжний захід розглядати не можна. Водночас захист стверджував, що Тупицький прибув до суду, але його охорона доповіла про неможливість гарантувати безпеку під час засідання.

7 квітня захисник Тупицького просив відкласти розгляд клопотання через те, що у матері судді нібито загострилася тяжка хвороба, яка триває останні роки, а тому існує реальна загроза її життю. За словами захисника, Тупицький рано вранці разом з державною охороною вирушив у Черкаси, де проживає його мати.

Перенести засідання на будь-яку дату після 14 квітня захист Тупицького просив через те, що суддя має до цього часу має взяти участь у низці інших засідань. Так, 12 квітня має відбутись спеціальне засідання у КС щодо розгляду питання про звільнення Тупицького з посади, 13 квітня Верховний Суд має розглянути оскарження головою КС свого звільнення, а 14 квітня Голосіївський суд розглядатиме справу про адмінправопорушення. 

Обвинувачення назвало неявку Тупицького на засідання “недобросовісною процесуальною поведінкою”.

Справу Тупицького у Печерському районному суді розглядає суддя Сергій Вовк, відомий низкою скандальних рішень. У 2012 році він засудив до 4 років позбавлення волі екскерівника МВС Юрія Луценка, ухвалив рішення про зняття арешту із понад 400 об’єктів нерухомості, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським, а також обирав запобіжні заходи підозрюваним у вбивстві журналіста Павла Шеремета.

Також Вовк ухвалив рішення забрати кримінальні справи щодо голови ОАСК Павла Вовка та заступника голови Офісу Президента Олега Татарова в НАБУ. 

Нагадаємо, що правоохоронці підозрюють Тупицького в підкупі свідка, а також у свідомо неправдивих свідченнях. Як повідомляли журналісти програми “Схеми”, коли чинний голова КС був суддею в Донецьку у 2006–2010 роках, то за допомогою впливу та знайомств серед суддів допоміг заволодіти майном заводу в місті Зугрес та, ймовірно, отримав частку в підприємстві. За даними Офісу генерального прокурора, тричі протягом 2018–2019 років Тупицький надавав слідчому свідомо неправдиві свідчення та фальсифікував докази на свій захист. 

Попри статус підозрюваного Тупицький продовжував ходити на роботу та, як наголошували в Державному бюро розслідувань, “перешкоджати” слідству. Нещодавно журналісти проєкту “Схеми” виявили, що судді Конституційного Суду взагалі працюють без етичного кодексу та безкарно вчиняють корупційні дії. 

Голова Конституційного Суду не перший український суддя, якому не можуть обрати запобіжний захід через неявку. Минулого року НАБУ звинуватило голову ОАСК Павла Вовка та його колег у створенні злочинної організації для захоплення державної влади, однак досі Вовку так і не змогли обрати запобіжний захід. Зробити це не допомогло навіть рішення про примусовий привід. 

Вовк не вважає себе винним, називає записи його розмов з колегами, які як доказ надали детективи, фальсифікацією, а також розповідає, що звинувачення проти нього – справа рук іноземних агентів.

Фотографія обкладинки: Україна Молода 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter