Прокуратура порушила провадження через крадіжку російським Червоним Хрестом майна українського Товариства в Криму

Дата: 24 Листопада 2022
A+ A- Підписатися
Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження через незаконне привласнення представниками держави-окупанта майна Товариства Червоного Хреста України, що лишилось на півострові. 
 
Про це інформує прокуратура автономії
 

Кримінальне провадження розпочато за зверненням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця.

Провадження порушили за ч. 1 ст. 438 КК України (“порушення законів та звичаїв війни”).
 
За попередньою інформацією, Товариство на території окупованого Криму мало у власності десять приміщень, загальною площею 641 квадратний метр, шість автомобілів та оргтехніку для роботи персоналу. Після окупації це майно привласнене та наразі незаконно використовується російським Червоним Хрестом.
 
Нагадаємо, у листопаді на крадіжку Російського Червоного Хреста за мовчазної згоди Міжнародної Федерації звернув увагу Омбудсман України Дмитро Лубінець. 
 
Лубінець звернувся до Міжнародної Федерації із листом, в якому просив пояснити “окупацію” росіянами майна Товариства Червоного Хреста в Україні та передачу його російському Червоному Хресту на відповідність принципам, заявленим міжнародним рухом, а саме: неупередженість, нейтральність, незалежність, добровільність, єдність, універсальність. Однак відповіді він так і не отримав.
 
Омбудсман також зауважив, що відкритим залишається питання, чи вважати ці дії Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця визнанням законності анексії Кримського півострова і чи знають про таку позицію донори та волонтери Міжнародного руху Червоного Хреста з усього світу.

Нагадаємо, що російське національне товариство Червоного Хреста розпочало збір коштів для родин російських військових, яких мобілізують на війну проти України. У відповідь на це Уповноважений Верховної Ради з прав людини закликав виключити організацію з міжнародного руху Червоного Хреста. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter