Прикордонники не хочуть пускати в Україну росіян призовного віку – правозахисник

Дата: 03 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисник надіслав прикордонникам п’ять запитів, але йому так і не надали копію телеграми, що наказує жорсткіше перевіряти на кордоні російських чоловіків віком від 17 до 55 років.

Як повідомив “Українській правді” співкерівник проекту “Без кордонів” ГО “Центр Соціальна Дія” Максим Буткевич, що займається правозахистом біженців, він разом з медіаюристом Інституту розвитку регіональної преси Олександром Бурмагіним готується оскаржувати відповідь Державної прикордонної служби. Метою є покарання посадовців, які брешуть, адже відповідь на перший запит суперечить відповідям на наступні. А також правозахисник хоче оскаржити саму телеграму та припинити дискримінацію росіян на кордоні.

Правозахисник розповідає, що з весни 2014 року почастішали звернення від громадян Росії щодо недопуску їх в Україну. Нібито це відбувалося на підставі розпорядження щодо жорсткішого режиму контролю чоловіків – громадян РФ, виданого Адміністрацією Держприкордонслужби України.

Буткевич написав запит до Держприкордонслужби, де поцікавився, які розпорядження, інструкції та інші нормативні документи зараз регулюють правила в’їзду на територію України громадян РФ, і які з них уведено в дію у період від 1 березня 2014 року. ДПСУ відповіла, що пропуск здійснюється без змін згідно з законодавством.

Але на той час правозахисник вже мав копію внутрішньої телеграми Адміністрації ДПСУ від 11 березня 2014 року, де сказано мінімізувати пропуск через державний кордон громадян РФ – чоловіків віком від 17 до 55 років, за винятком випадків документального підтвердження щодо осіб, які прямують із сім’єю, прибули у зв’язку з поважними сімейними обставинами (відвідання тяжкохворого, поховання померлого родича), постійно проживають в Україні, є обслуговуючим персоналом транспортних засобів.

“Я розумію логіку ДПСУ, але нас здивував нерозбірливо дискримінаційний характер документу – варто бути лише чоловіком певного віку і громадянства, щоб не мати змоги в’їхати в Україну, всупереч усім законодавчим нормам”, – коментує Максим Буткевич.

На другий запит прикордонна служба надіслала ту саму відповідь, на третій – повідомила, що наведений перелік документів є вичерпним, і жодних інших документів не видавалося. Напевно, зазначає правозахисник, служба не вважала цю телеграму нормативним документом.

Тому у четвертому запиті правозахисник просив надати повний текст Вхідної телеграми №119 “Щодо обмежень у пропуску через кордон” від 11 березня 2014 року за підписом П. А. Шишоліна, повідомити, яким є статус цієї телеграми і ким вона має виконуватися, а також як вона виконувалася підрозділами ДПСУ. У відповіді було зазначено, що така телеграма до Адміністрації не надходила.

У п’ятому запиті ДПСУ посилалася на закон “Про доступ до публічної інформації”, та зазначила, що не може надати копію телеграми, оскільки “шкода від оприлюднення такої інформації переважатиме суспільний інтерес в її отриманні”. 

Нагадаємо, Державна прикордонна служба повідомляла, що у серпні цього року на одному з пунктів пропуску на Чернігівщині до прикордонників звернувся росіянин та попросив політичного притулку для себе та своєї сім’ї. Українські прикордонники пропустили чоловіка, який у Росії потерпав від переслідувань через критику чинної влади, зокрема, щодо військового конфлікту на Донбасі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter