Представники поліції не прийшли на брифінг, щоб обговорити проблему поліцейського свавілля на Подолі

Дата: 28 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Представники Подільського управління поліції проігнорували проведення брифінгу щодо численних випадків незаконних затримань і насильства стосовно громадян на столичному Подолі. 

Про це повідомила в Українському кризовому медіацентрі координаторка брифінгу та мистецтвознавиця Євгенія Моляр

Мітинг проти поліцейського свавілля, який, за підрахунками журналістів, зібрав не менш ніж тисячу осіб. Фото: ZMINA

За словами Моляр, яка займалась організацією заходу, вона надсилала офіційні запрошення до Головного управління Нацполіції в Києві та Подільського відділку. Перші відповіли, що не можуть коментувати ситуацію до завершення службового розслідування, а другі спочатку зголосилися прийти. 

“Вони щодня скеровували за іншими номерами до якихось інших представників. Учора я дві години просиділа в цьому відділку та зустрілася з виконувачем, на якого було розписане наше запрошення, паном Валентином Кравченком. Він пообіцяв, що представник буде. Потім я чекала, поки він визначить представника. Нею мала бути інспекторка моніторингу Анна Страшок. О шостій вечора вони запевнили, що вона обов’язково буде присутня, а сьогодні зранку я їй зателефонувала і вона сказала, що в неї дитяче свято, а тому вона не зможе прийти”, – каже Моляр.

Минулого тижня, 21 травня, на Подолі відбувся велелюдний мітинг проти поліцейського свавілля. Акцію прямо біля Подільського райвідділку спровокував інцидент із художником Дмитром Бугайчуком, якого правоохоронці напередодні затримали за те, що він видався їм підозрілим, та протримали в кайданках на вулиці три години. 

У Головному управлінні Нацполіції в Києві координаторці брифінгу повідомили, що службове розслідування щодо інциденту триватиме місяць, а тому найближчим часом активісти чекають на публікацію його результатів. 

Затримання художника Дмитра Бугайчука. Фото: maisternya.space
Медики швидкої надають допомогу Бугайчуку. Фото: maisternya.space

Наразі вони склали та відкрили для підписання лист до президента Володимира Зеленського, мера Києва Віталія Кличка, спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, очільника уряду Дениса Шмигаля, очільниці Офісу генерального прокурора Ірини Венедіктової, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, міністра культури Олександра Ткаченка, заступника голови Нацполіції Андрія Крищенка та депутатів Київської міської ради.

У ньому, зокрема, є вимога розслідувати дії особового складу, звільнити голову Подільського управління Національної поліції в місті Києві Павла Василенка, а також спільно з громадою розробити комплекс заходів для аналізу ефективності роботи поліцейських з охорони громадського порядку.

“Особливий фокус аналізу – обґрунтованість використання коштів платників податків для утримання поліцейських, які, по суті, розгорнули активну злочинну діяльність”, – наголошують автори звернення. 

Нагадаємо, що більшість українців, як свідчать соціологічні опитування, не вважають роботу поліції ефективною та думають, що від насильства там не застрахований ніхто. Однак за останні два роки побільшало тих, хто не готовий це терпіти.

Уже не перший рік активісти вимагають відправити у відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, якого винуватять у провалі реформи поліції.

Після зміни влади міністр зберіг свою посаду та не збирається йти. Причиною для відставки не став ні інцидент у Кагарлику, де жінку зґвалтували у відділку поліції, ні вбивство поліцейськими п’ятирічного Кирила Тлявова на Київщині. У червні минулого року в один день під Верховною Радою та Кабінетом Міністрів відбулись одразу чотири акції протесту з вимогою звільнити очільника МВС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter