Представництво Президента в АРК нагадало, як абітурієнтам в окупації вступити в українські університети у 2024 році

Дата: 27 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Представництво Президента в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь нагадало, як абітурієнтам тимчасово окупованої території (ТОТ) можна вступити в українські університети під час вступної кампанії у 2024 році. 

Відповідну інструкції відомство розмістило на своїй фейбсук-сторінці

Громадяни, які завершили здобуття базової середньої чи повної загальної середньої освіти в закладі на ТОТ можуть вступити в українські заклади вищої освіти (ЗВО).

Абітурієнти можуть звернутися в освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна”, які створюються на базі освітніх закладів та працюють з 1 червня до 30 вересня.

Заявники можуть звернутися до цих центрів особисто, за допомогою електронної пошти чи інших каналів зв’язку. Вони можуть подати до п’яти заяв лише через один Центр.

Умови вступу – за результатами співбесід без складання НМТ.

Документи можна подати особисто або віддалено.

У Представництві також оприлюднили орієнтовний перелік документів, які подаються особисто або у вигляді сканованої копії у разі віддаленої подачі:

  • заява;
  • сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання 2019-2021 років або результати національного мультипредметного тесту (за бажанням);
  • довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (за наявності);
  • документ, що посвідчує особу, а за його відсутності – свідоцтво про народження;
  • чотири кольорові фотокартки розміром 3 * 4 см;
  • документ про освіту державного зразка та додаток до нього або
  • довідку про успішне проходження річного оцінювання та державної підсумкової атестації. У разі віддаленої подачі центр отримує довідку самостійно від закладу проходження тестування/оцінювання.

У відомстві вказують, що обов’язковою умовою навчання, для осіб, які вступатимуть дистанційно є необхідність прибути до освітнього закладу особисто, подати оригінали документів для вступу та укласти договір про здобуття освіти протягом трьох місяців після початку навчання абітурієнта. 

У разі неподання цих документів та/ або неукладання договору про навчання у встановлений строк, наказ про зарахування адміністрація ЗВО скасовує.

Терміни вступної кампанії будуть розміщені на сторінці ЄДЕБО.

Нагадаємо, напередодні Центр громадянської просвіти “Альменда” назвала звернення Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського прикладом “гарної комунікації щодо вступної кампанії з ТОТ”.

 

Кримська правозахисна організація закликала відповідні заклади вищої освіти, до яких передбачений вступ через освітні центри “Донбас-Україна” та “Крим-Україна” — належним чином актуалізувати інформацію на своїх інформаційних ресурсах та сповістити абітурієнтів про можливості, щоб не повторювати помилки минулої вступної кампанії

У правозахисній організації також нагадали, що роботу її гарячої лінії, яка консультує та допомагає вступникам з ТОТ. Зв’язатися можна за номером +380 95 136 47 27 (Viber, WhatsApp, Signal) або пишіть на пошту info@almenda.org.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter