Росіяни утримують вивезених з України дітей в інтернатах та кадетських коледжах, де системно мілітаризують їх

Дата: 09 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Дітей, вивезених з тимчасово окупованих територій, росіяни утримують в інтернатах, де їм влаштовують так звані “уроки мужності” та запрошують на зустріч російських військових, або в кадетських коледжах. Після такого “виховання” діти планують вступати до військового училища та ображаються, якщо їх називають українцями.

Про це йдеться у розслідуваннях видань “Важливі історії” та “Верстка”. 

Мілітаризація українських дітей військовими РФ. Фото: соцмережі

Журналісти з’ясували, що інтернати, куди потрапили діти з окупованих територій України, принципово не відрізняються від інших освітніх установ у сучасній Росії. Українські сироти також беруть участь у розмовах про батьківщину-Росію та в акціях на підтримку тих, хто воює в Україні, – це відбувається майже у кожному регіоні.

Як йдеться у публікаціях, співробітники інтернатів ідентифікують українських дітей як “нових громадян Росії”. Вони постійно обговорюють з ними значення та відповідальність солдатів та офіцерів, які воюють проти України. Заохочують робити вироби-обереги для російських військовослужбовців і плести маскувальні сітки. 

А у Ростовській області, за даними видань, до дітей з окупованих територій приїжджав загін, який займається пошуком артефактів Другої світової війни. Шукачі у військовій формі роздавали речі, іграшки та солодощі й співали російські воєнні пісні, такі як  “Не забирайте сонце у дітей” та “Вийду в поле з конем”.

“Аніматори в костюмах героїв російських казок, походи в цирк, “уроки тверезості” для підлітків, шахові турніри, екскурсії до Санкт-Петербурга та Москви. А потім діти з Донецька кажуть: “По суті, Україна – це Росія. Тому що спочатку була Русь” або “Іноді мені кажуть, що я раніше жила в Україні, а я виправляю – жила в ДНР. Ніби це образа, хоча я народилася в Маріуполі”, або “Спочатку грубо було, нас навіть називали українцями. Але зараз усе змінилося, і вже ніхто не ображає нас, не називає неросійськими”, – пише видання.

З розмов з дітьми з Донецької області журналісти дізнались, що, вступаючи до кадетської школи, підлітки мають присягати перед військовими, носити форму: зелену сорочку, кітель й берет. Щопонеділка шикуватись на лінійку й співати гімн Росії. Щоб кудись вийти з інтернату, треба писати заяву й не можна пропускати сніданок, обід, полуденок, вечерю та режимні моменти. Пропустять, будуть покарані.

Вихованці такого коледжу мають відвідувати гурток “Я патріот”. Також до коледжу запрошують військових, які воювали в Україні. А у лютому 2024 року там відкрили “музей СВО”.

Ще одна установа, яку виявили журналісти і яка вирізняється серед інших, – камерний інтернат приблизно на 30 осіб під шефством МЗС Росії “Центр імені Чичеріна”.

В цій установі позакласні патріотичні заходи у дітей у програмі щотижня: від “уроків мужності” про полководців Росії та конкурсів читців “Росія – Батьківщина моя” до дипломатичних онлайн-прийомів.

У лютому 2024 року, у День юного героя-антифашиста, українські сироти у пілотках проходили квест під назвою “Дороги, обпалені війною”. Діти мали збирати посилку для уявного фронту та співали військові пісні.  А у День дипломата дві дівчинки з Донецької області на тлі російського прапора записували частушки з привітаннями для тих, чия робота – “не допустити війни”.

Після такого виховання більшість дітей, за свідченням самих дітей, планують вступати до військового училища.

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк вважає, що мілітаризація та індоктринація українських дітей Росією – це спланований та систематичний процес:

“На це спрямовані і навчальні програми, і побут та дозвілля дітей – усюди розповідається, про “героїв-учасників “СВО”, про “батьківщину-Росію” та про обов’язок її захищати. Дані практики спрямовані на стирання української ідентичності цих дітей та нав’язування їм російської ідентичності”.

На думку правозахисниці, ці дії не тільки порушують права дитини – право на освіту, право користуватися своєю культурою, рідною мовою, але й мають ознаки порушення заборони пропаганди добровільного вступу на військову службу. 

Раніше ZMINA розповідала, що вивозити українських дітей з окупованих територій Росії допомагає Білорусь. Окрім переміщення дітей, дуже схоже на те, що керівництво Білорусі долучилось й до їхньої мілітаризації та асиміляції. Дітей влаштовують у військово-патріотичні табори, розповідають їм про українських націоналістів, які влаштували терор й продовжують його вже дев’ять років, та добрих росіян, які всіх “спасають”.

Також відомо, що сотні дітей, яких вивезли з окупованих територій України до Росії, опинилися у сирітській системі РФ. Про їхню долю більше не звітує російська влада. Ці діти утримуються у школах-інтернатах та в сімейних центрах у різних частинах країни, а також їх внесли до всеросійської єдиної бази сиріт. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter