Для вчителів розробили методичні матеріали до уроків про депортацію кримських татар та тимчасову окупацію Криму

Дата: 09 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Центр громадянської просвіти “Альменда” до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, який щороку відзначають 18 травня, сформував для вчителів добірку методичних матеріалів до шкільних уроків про депортацію кримських татар 1944 року та тимчасову окупацію Кримського півострова. 

Відповідні уроки розміщені на сторінці правозахисної кримської громадської організації “Альменда”.

Повідомляється, що під час занять  учні зможуть сформувати та висловити власну думку щодо геноциду кримськотатарського народу, з питання тимчасової окупації Криму, а в майбутньому використати набуті навички для формування власної думки з будь-якого питання сучасних подій чи історії.

Фахівці розробили п’ять шкільних уроків на такі теми: 

Напередодні, Верховна Рада закликала іноземні держави та міжнародні організації визнати депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом та приєднатися 18 травня до вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Як відомо, з 18-го до 20 травня 1944 року в Криму тривала депортація кримських татар. За два дні з півострова радянські силовики насильно переселили щонайменше 194 тисяч осіб.  

Під час геноциду радянський режим вчинив умисні вбивства, заподіяння серйозних тілесних ушкоджень, навмисно створювалися життєві умови направлені на фізичне знищення кримських татар.

Геноцидом депортацію кримських татар визнали Україна, Естонія, Грузія, Латвія, Литва, Канада та Польща.

 

Щорічно в Криму з нагоди роковин Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу відбувалися масові заходи, зокрема жалобний мітинг у центрі кримської столиці. Утім, після військової операції Росії із захоплення Кримського півострова проведення подібних акцій у центрі тимчасово окупованого Сімферополя росіяни заборонили.

Україна визнала цей злочин примусової депортації актом геноциду кримськотатарського народу, керуючись положеннями Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, засуджуючи політику тоталітарного режиму щодо утисків корінного народу України.

РФ заперечує геноцид кримських татар в 1944 році та не бере відповідальності за сталінські репресії та депортацію.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що організація розробила проєкт створення пам’ятника жертвам геноциду кримськотатарського народу. Над ним зараз ведеться робота, обговорюється місце розміщення.

Як відомо, з моменту тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя у 2014 році РФ цілеспрямовано чинить репресії проти кримськотатарського народу, продовжуючи злочини тоталітарного радянського режиму та Російської імперії.

РФ створює умови для “тихої депортації” кримських татар через репресії, загрози, впровадження політики “русского миру” та наративу “священної війни” проти України та Заходу.

Українська влада неодноразово наголошувала, що з початку тимчасової окупації Криму країна-агресорка здійснює злочин проти міжнародного гуманітарного права — заміщення населення Криму. Цілеспрямовано підтримується та стимулюється міграція росіян на кримську українську землю, батьківщину кримських татар.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter