Спеціалізована антикорупційна прокуратура більше не входить до структури Офісу генпрокурора

Дата: 09 Травня 2024
A+ A- Підписатися

В структурі та штатній чисельності Офісу генерального прокурора ліквідували Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру як самостійний структурний підрозділ. 

Відповідний наказ підписав очільник ОГП Андрій Костін.

Ілюстраційне зображення. Фото: slidstvo.info

Вивести зі структури ОГП Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру вимагає ухвалений торік закон

Окрім вищезгаданих змін, закон також передбачає:  

  • покращення процедури конкурсного відбору на адміністративні посади в САП та посади прокурорів;
  • зміцнення спроможності САП регулювати власну організаційну структуру та діяльність;
  • уточнення повноважень керівника САП;
  • створення окремої процедури дисциплінарних проваджень щодо прокурорів САП шляхом створення Спеціалізованої дисциплінарної комісії прокурорів САП; 
  • визначення механізму підзвітності керівництва САП, яке ґрунтується на оцінюванні ефективності діяльності САП та проведенні періодичного зовнішнього аудиту її діяльності за участю зовнішніх експертів з міжнародним досвідом.  

Нардепи ухвалили, а президент Володимир Зеленський підписав документ попри заклики міжнародних партнерів та українських фахівців скасувати в Кримінальному процесуальному кодексі обмеження на строки досудового розслідування до повідомлення про підозру. Це б дозволило запобігти передчасному закриттю справ.

Мова йде про сумнозвісні правки нардепа від Радикальної партії Андрія Лозового, на скасуванні яких наполягають і в самих НАБУ та САП. Рада ухвалила ці правки ще у 2017-му, і вони серед іншого обмежують строки досудового розслідування з років до місяців. Критики одразу після ухвалення казали, що це дозволить корупціонерам уникати покарань, а також ускладнить роботу правоохоронців. 

Нагадаємо, що торік правки Лозового скасували для воєнних злочинів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter