Правозахисники збирають історії та світлини депортованих із Криму кримських татар

Дата: 04 Липня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні продовжується кампанія з визнання депортації кримських татар геноцидом кримськотатарського народу, що триватиме до 80-х роковин геноциду кримськотатарського народу, які відзначатимуть 18 травня 2024 року. 

Про це в коментарі виданню ZMINA повідомила комунікаційна менеджерка Кримськотатарського ресурсного центру (КРЦ) Тетяна Подворняк

За її словами, в межах цієї кампанії КРЦ створює онлайн-меморіал, куди ввійдуть історії депортованих 1944 року з Кримського півострова кримських татар.   

Правозахисній організації протягом року можна надіслати фотографії депортованих рідних – кримських татар разом з розгорнутими історіями, як родина пережила цю депортацію. Електронна адреса КРЦ: ctrc@ctrcenter.org.

Крім того, Кримськотатарський ресурсний центр працює з міжнародними організаціями над визнанням депортації геноцидом кримськотатарського народу. 

“Коли ми зустрічаємося з делегаціями різних країн, ми завжди передаємо пакет документів від Меджлісу та від тих країн, що визнали депортацією геноцидом, як-от з Канади. Ця країна торік визнала цей злочин СРСР геноцидом. Наразі ми працюємо, щоб третя балтійська країна визнала геноцидом. Через повномасштабну війну Росії цей процес пришвидшиться”, – розповіла Тетяна Подворняк. 

Читайте також: Кримські уроки

Вона зауважує, що Російська Федерація завжди негативно реагує на будь-які процеси, пов’язані з кримськими татарами в Україні, просуваючи наратив, що кримські татари – це нібито російський народ. Як приклад вона навела реакцію топпосадовців РФ на ухвалення Україною закону про корінні народи України

 

Нагадаємо, 18 травня 2023 року, у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, політики, держслужбовці та громадські організації в Червоній залі Центрального залізничного вокзалу столиці вшанували пам’ять загиблих 1944 року кримських татар. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter