Правозахисники вимагають від Росії звільнити викрадену ще в березні в селі на Чернігівщині вчительку Вікторію Андрушу

Дата: 13 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликає владу Росії звільнити з полону разом з усіма незаконно затриманими українцями вчительку математики Вікторію Андрушу. Російські військові викрали жінку із села на Чернігівщині ще наприкінці березня, ймовірно, вивезли до РФ та безпідставно утримують у слідчому ізоляторі. 

Відповідну заяву опублікували на сайті Human Rights Watch.

Фото: Human Rights Watch

Вікторія Андруша – 25-річна і Журналісти Bihus.infо, які документували злочини російських військових на Чернігівщині, говорили, що Андруші 24 роки. жителька села Старий Биків на Чернігівщині. Вона працювала вчителькою в Броварах на Київщині, однак під час повномасштабного вторгнення перебувала в рідному селі.  

Незадовго до відступу з регіону, 25 березня, російські військові провели обшук у будинку її родини, стверджуючи, що ті, можливо, співпрацюють із ЗСУ. Окупанти викрали гроші, електроніку та коробки з домашніми речами, а також знайшли телефон учительки, в якому нібито були підтвердження її співпраці з українськими спецслужбами. Сестра Вікторії Ольга заперечує це. 

Через декілька днів після першого обшуку росіяни ще раз приходили до будинку Андруші та забрали її матір, заявивши, що вона “погано виховала Вікторію”. Додому вона змогла повернутися лише 31 березня. 

Росіяни спочатку відвезли Вікторію до котельні сусіднього села Новий Биків, яку використовували як ізолятор. Журналістам Bihus.infо, які документували злочини російських військових на Чернігівщині, інші викрадені окупантами цивільні розповідали, що під час допитів Андруша відмовлялася спілкуватись із загарбниками російською мовою.

В імпровізованому ізоляторі жінку протримали три або чотири дні, а потім вивезли, ймовірно, до СІЗО в Курській області Росії. 

Правозахисникам з Human Rights Watch вдалось опитати одного зі звільнених з російського полону чоловіків, якого з кінця березня до 18 квітня утримували в ізоляторі в Курській області. Він розповів, що від інших ув’язнених чув, що серед утримуваних є жінка на ім’я Вікторія з Броварів, яку звинувачують у розголошенні позицій російських військових.

До Андруші намагалася потрапити російська адвокатка Ірина Бірюкова, однак спочатку її не хотіли пускати до СІЗО, а потім начальник установи, зідзвонившись, ймовірно, зі спецслужбами, сказав їй: “Тут немає такої людини серед підозрюваних чи обвинувачених”.

Невизнання Росією факту затримання цивільної особи або нерозголошення її місця перебування під вартою з наміром позбавити захисту закону є злочином насильницького зникнення, згідно з міжнародним правом, кажуть правозахисники. Згідно зі статутом Міжнародного кримінального суду, це є злочином проти людства.

Із 24 лютого до 10 травня Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні задокументувала 204 випадки насильницького зникнення, водночас правозахисникам з коаліції “Україна. П’ята ранку” вдалося дізнатися про щонайменше 800 таких випадків.

Нагадаємо, що раніше українські правозахисники з Медійної ініціативи за права людини з’ясували, що під час окупації Київщини російські військові викрали близько двох сотень людей, яких тепер тримають у СІЗО в Росії та використовують як “обмінний фонд”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter