Правозахисники не відкликатимуть скаргу про тимчасове закриття КПВВ з Кримом

Дата: 20 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Українські правозахисники не відкликатимуть позов про оскарження березневого розпорядження уряду щодо тимчасового припинення роботи пунктів пропуску на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонщиною через коронавірусну пандемію.

Про це в ефірі Радіо Крим.Реалії повідомила правозахисниця та радниця з правових питань українського Громадського центру правосуддя Юлія Лісова.

Юлія Лісова

Попри те що заборона на перетин адмінкордону більше не діє, вони разом із колегами вирішили довести розгляд справи до кінця.

“Нам важливо все-таки довести незаконність такого рішення уряду на той момент, коли воно було схвалене та діяло. По-перше, для того, щоб підбити підсумки цієї історії, не пустити все на самоплив, а дозволити суду вирішити, чи законні були такі дії Кабінету Міністрів. По-друге, для людей, які постраждали від цього рішення. За їхнього бажання вони зможуть ставити питання про стягнення шкоди, заподіяної таким незаконним рішенням, якщо воно буде визнане судом незаконним”, – сказала Юлія Лісова.

Вона додала, що позов перебуває на стадії розгляду і наступне судове засідання призначено на 13 серпня.

Юлія Лісова подала позов 20 березня. Вона вважає, що свобода пересування може обмежуватися тільки законом, а розпорядження уряду ним не є. Крім того, за її словами, така заборона щодо Криму “дискримінує громадян України за ознакою місця реєстрації”. У Кабінеті Міністрів України поки публічно не коментували позицію щодо позову.

У березні згідно з урядовим рішенням закрили пункти пропуску на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонською областю через коронавірусну пандемію. Українські прикордонники пропускали громадян, які їдуть виключно з гуманітарних підстав. Також обмеження запровадила окупаційна влада в тимчасово окупованому Криму. 

З 15 липня окупаційна влада в Криму скасувала проходження 14-денної обсервації для всіх осіб, які перетинають адміністративний кордон між Херсонською областю та Кримом.

Для в’їзду на територію Криму необхідно мати із собою медичний документ російською або англійською мовою, що підтверджує негативний результат лабораторного дослідження на наявність коронавірусу методом ПЛР. Тест має бути зроблений не пізніше ніж за три дні до прибуття на територію півострова. У разі відсутності такого документа громадяни повинні протягом тьох днів пройти відповідне тестування за власні кошти.

Водночас українські прикордонники нагадують, що українці та іноземці, які прямують на материкову частину України з Криму, пропускаються після встановлення програми “Дій вдома”. Потім громадяни зобов’язані пройти 14-денну самоізоляцію або зробити ПЛР-тест на коронавірус. Вказується, що не підлягають самоізоляції студенти разом з одним супровідником, які їдуть на навчання на материкову частину України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter