Правозахисник Олег Орлов, який у РФ опинився в колонії за критику війни з Україною, став почесним громадянином Парижа

Дата: 18 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Співголові правозахисної організації “Меморіал” Олегу Орлову, якого з другого разу у Росії засудили до ув’язнення в колонії замість штрафу, вручили звання почесного громадянина Парижа. 

Про це розповіли у “Меморіалі”. 

Орлов під час одиничного пікету на Красній площі у 2022 році. Фото: “Меморіал”

Нині Орлов відбуває покарання.

За час, поки триває повномасштабна війна РФ проти України, Орлова двічі штрафували за “дискредитацію”: вперше за акцію, під час якої він вийшов із плакатом з написом “Божевільний Путін штовхає світ до ядерної війни”, а вдруге за акцію з плакатом “СРСР 1945 – країна, яка перемогла фашизм. Росія 2022 – країна фашизму, що переміг”.

До колонії правозахисника запроторили за передрук у соцмережах матеріалу французького видання, якому він дав коментар. У тексті чоловік серед іншого розмірковував про те, як у різних країнах приходять до влади фашистські режими, а також назвав режим Путіна фашистським.

Російські силовики вважали “гостре відчуття справедливості” в Орлова симптомом розладу психіки, а прокурори закидали “ідеологічну ворожнечу проти традиційних російських цінностей”. В ув’язненні 71-річному чоловіку запропонували поїхати вбивати українців. 

Нагадаємо, що організація “Меморіал”, співголовою якої є Орлов, була найстарішою правозахисною організацією на території Росії, яка виникла ще в роки СРСР.

Російська влада ліквідувала її незадовго до повномасштабного вторгнення в Україну, а українські правозахисники, які виступили тоді із засудженням, наголошували, що центр “лишався чи не єдиним потужним осередком громадянського суспільства та паростком спротиву авторитаризму в Росії”.  

ZMINA розповідала про історика та голову карельського “Меморіалу” Юрія Дмитрієва. Наприкінці 90-х він віднайшов поховання жертв розстрілів у Сандармосі, де співробітники НКВС убили понад тисячу представників української культурної еліти. Після цього Дмитрієву почали надходити погрози, а тепер уже в ув’язненні його катують, поміщаючи до ШІЗО за надуманими причинами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter