Верховний суд РФ ліквідував міжнародний “Меморіал”

Дата: 28 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний суд Росії ухвалив рішення про ліквідацію міжнародної громадської організації “Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне та правозахисне товариство “Меморіал”. 

Про це повідомили в організації. 

Фото: Коммерсантъ

Ліквідувати організацію просила Генеральна прокуратура РФ. Під час засідання 28 грудня прокурор Олексій Жафяров на підтвердження позиції силовиків заявив, що “Меморіал” створює брехливий образ СРСР як терористичної держави, очорнює пам’ять про так звану Велику вітчизняну війну та реабілітує нацистських злочинців. Причиною цих дій, на думку прокуратури, є те, що “хтось платить за це”

Прокуратура також наголошувала, що “Меморіал”, називаючи себе міжнародною організацією, намагається підкреслити свій особливий статус, а дотримуватися чинного законодавства РФ організації нібито заважає те, що вона вважає за краще критикувати державу.

Із 2014 року російська влада вимагає, щоб правозахисники визнали себе іноземними агентами, адже вони нібито отримують іноземне фінансування та ведуть політичну діяльність. Своєю чергою в “Меморіалі” відмовляються це робити та наголошують, що єдиною функцією організації є збереження пам’яті про репресії радянського періоду:

“Маркування “іноземний агент” є принизливим і суперечить суті діяльності “Меморіалу”. “Меморіал” не є нічиїм агентом. Його функція – збереження пам’яті про репресії радянського періоду”.

За відмову наносити маркування “іноагент” правозахисників оштрафували вже на понад 2 мільйони рублів, або понад 730 тисяч гривень.

29 грудня суд у Москві розглядатиме інший позов уже московської прокуратури щодо ліквідації правозахисного центру “Меморіал”.

Нагадаємо, що напередодні голові карельського “Меморіалу” Юрію Дмитрієву збільшили строк ув’язнення з 13 до 15 років. 

У 90-х Дмитрієв особисто віднайшов поховання жертв розстрілів у Сандармосі, де співробітники НКВС у 30-х роках минулого століття вбили понад тисячу представників української культурної еліти. Саме з роботою історика пов’язують переслідування його колеги. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter