Російському політв’язню Дмитрієву збільшили термін ув’язнення до 15 років

Дата: 27 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Голові карельського “Меморіалу”, історикові Юрію Дмитрієву Петрозаводський районний суд Карелії збільшив вирок з 13 до 15 років колонії суворого режиму.

Про це повідомляє видання “Медіазона”.

Юрій Дмитрієв. Фото: Алла Константінова / Медіазона

Юрія Дмитрієва засудили у вересні 2020 року до 13 років колонії суворого режиму за звинуваченням у насильницьких діях сексуального характеру щодо прийомної доньки.

Тепер у суді переглядали епізоди зі справи Дмитрієва щодо статей про виготовлення дитячої порнографії, розпусні дії та зберігання зброї, за якими раніше історика виправдали.

“(Представник прокуратури) попросив додати два роки до наявного терміну 13 років і остаточно призначити 15 років позбавлення волі“, – повідомив адвокат Дмитрієва Роман Масальов.

Історик від самого початку заперечував вину за усіма звинуваченнями. Прихильники Дмитрієва, які збираються перед кожним засіданням суду в Петрозаводську останні п’ять років, які триває справа, упевнені, що реальна причина для переслідувань історика – його правозахисна діяльність та висловлювання, які протягом останніх років ставали дедалі незручнішими для влади.

Нагадаємо, що 64-річного Юрія Дмитрієва арештували ще в грудні 2016 року. За версією російських слідчих, він фотографував оголеною свою прийомну доньку та виготовляв у такий спосіб дитячу порнографію.

У 2018 році Дмитрієва виправдали в справі, порушеній через знімки доньки, однак призначили два з половиною роки обмеження волі вже за статтею про зберігання зброї. Через кілька місяців виправдувальний вирок скасували, а згодом Дмитрієва звинуватили в діях сексуального характеру. 

Колеги Дмитрієва пов’язують справи проти нього з його роботою. Наприкінці 90-х чоловік особисто віднайшов поховання жертв розстрілів у Сандармосі, де співробітники НКВС у 30-х роках минулого століття вбили понад тисячу представників української культурної еліти. Після цього історику почали надходити погрози. 

У 2017 році “Меморіал” визнав історика Дмитрієва політв’язнем.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter