Російський “Меморіал” оштрафували за те, що у запиті до МЗС не вказали про свій статус “іноагента”

Дата: 01 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Тверський районний суд Москви оштрафував на 300 тисяч рублів правозахисний центр “Меморіал”. 

Про це повідомляє “Медіазона”. 

Фото: Коммерсантъ

Причиною накладення штрафу формально стало те, що у запиті на доступ до інформації, надісланому до Міністерства закордонних справ, правозахисники не вказали про свій статус “іноземного агента”.

Запит ще у березні до Мін’юсту направив голова Центральноазіатської програми “Меморіалу” Віталій Пономарьов. Він стосувався справи туркменського блогера Розгельди Чоліева. Той, навчаючись у Росії, критикував владу на батьківщині, через що його спочатку відрахували з університету в Карачаєво-Черкесії, а згодом затримали в аеропорту та спробували депортувати.

Згідно з російським законом про “іноземних агентів”, визнані такими організації мають вказувати свій статус у всіх опублікованих матеріалах або повідомленнях, поширюваних через засоби масової інформації та (або) з використанням інтернету.

Штраф за відсутність відповідного маркування для правозахисників з “Меморіалу” став вже не першим. Наприкінці 2019-го загальна сума стягнень, накладених на них, сягнула понад 2 мільйони рублів (понад 730 тисяч гривень).

У “Меморіалі” неодноразово вказували, що не вважають себе “іноземними агентами”.

“Маркування “іноземний агент” є принизливим і суперечить суті діяльності “Меморіалу”. “Меморіал” не є нічиїм агентом. Його функція – збереження пам’яті про репресії радянського періоду”,наголошували активісти.

Закон про “іноземних агентів” працює в Росії з 2012 року. Відтоді будь-яку некомерційну організацію або громадський рух можуть занести до списку агентів, якщо вони отримують фінансову підтримку з-за кордону, до якої можуть віднести навіть пожертви, і ведуть політичну діяльність. Водночас критеріїв, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не сформульовано.

 2019 року російський президент Володимир Путін дозволив прирівнювати до “іноагентів” і фізичних осіб. Такими можуть визнавати росіян, які поширюють матеріали ЗМІ-“іноземних агентів” або беруть участь у їхньому створенні, а також отримують гроші чи майно з-за кордону або від російських юридичних осіб, що фінансуються з іноземних джерел.

Видання, які вже перебувають у реєстрі “іноземних агентів”, повинні заснувати російські юридичні особи для роботи у РФ. Крім того, в їхніх публікаціях має бути зазначено, що вони створені “іноземним агентом”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter