Путін дозволив прирівнювати фізичних осіб у Росії до іноземних агентів

Дата: 03 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, що дозволяє прирівнювати до “іноземних агентів” фізичних осіб.

Документ офіційно опублікували на інтернет-порталі правової інформації. 

За декілька днів до підписання правозахисники, діячі культури і науки закликали Путіна не робити цього, адже, на їхню думку, закон є “юридично абсурдним і свідомо антиконституційним”.

“Тавро “іноземного агента” – це саме тавро. Іноземний агент – стійке словосполучення, що має чітко окреслений негативний характер. Тавро іноземного агента дискредитує людину в очах її співгромадян, применшує її гідність, незважаючи на те що вона не вчиняла нічого поганого і протиправного і не виконувала волі іноземних замовників”,йдеться в листі, який підписали 60 осіб. 

Відтепер у Росії “іноземними агентами” можуть визнавати фізичних осіб, які поширюють матеріали ЗМІ – “іноземних агентів” або беруть участь у їхньому створенні, а також отримують гроші чи майно з-за кордону або від російських юридичних осіб, що фінансуються з іноземних джерел.

Видання, які вже перебувають у реєстрі “іноземних агентів”, повинні будуть заснувати російські юридичні особи для роботи в РФ. Крім того, в їхніх публікаціях має бути зазначено, що вони створені “іноземним агентом”.

Як відомо, підписаний закон може вплинути на життя українців, які змушені жити в умовах окупації в Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter