У Росії оштрафували правозахисний центр “Меморіал”

Дата: 27 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Тверський районний суд Москви оштрафував правозахисний центр “Меморіал” і Неурядова організація, основним завданням якої спочатку було дослідження політичних репресій в СРСР. Зараз це співдружність десятків організацій у Росії, Німеччині, Казахстані, Італії, Чехії, Бельгії, Франції, Україні, що ведуть дослідницьку, правозахисну та просвітницьку роботу. на 300 тисяч рублів за відсутність маркування “іноземний агент” на сайті організації.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Позначку “іноземний агент” російські силовики не знайшли на одній зі сторінок сайту організації, де був розміщений матеріал про незаконний профілактичний облік громадян в установах поліції Північного Кавказу. Окрім штрафу для організації суд також призначив штраф у розмірі 100 тисяч рублів для керівника “Меморіалу” Олександра Черкасова. 

Як зазначають журналісти, штраф щодо порушення так званого закону про іноземних агентів для організації став 19-м. Загальна сума виписаних для правозахисників штрафів сягає 3,5 мільйона рублів. 

Відомо, що закон про “іноземних агентів” ухвалили в Росії у 2012 році. Відтоді будь-яку некомерційну організацію або громадський рух можуть занести до списку агентів, якщо вони отримують фінансову підтримку з-за кордону і ведуть політичну діяльність. Водночас критеріїв, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не сформульовано.

На початку грудня поточного року Володимир Путін підписав закон, що дозволяє прирівнювати до “іноземних агентів” і фізичних осіб. Іноземними агентами тепер можуть визнавати росіян, які поширюють матеріали ЗМІ – “іноземних агентів” або беруть участь у їхньому створенні, а також отримують гроші чи майно з-за кордону або від російських юридичних осіб, що фінансуються з іноземних джерел.

Видання, які вже перебувають у реєстрі “іноземних агентів”, повинні заснувати російські юридичні особи для роботи в РФ. Крім того, в їхніх публікаціях має бути зазначено, що вони створені “іноземним агентом”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter