Російського історика та політв’язня Юрія Дмитрієва втретє за місяць помістили у ШІЗО

Дата: 29 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Голову карельського “Меморіалу”, російського історика та політв’язня Юрія Дмитрієва втретє за місяць помістити до штрафного ізолятора. 

Про це повідомили у “Меморіалі”. 

Юрій Дмитрієв у 2018 році. Фото: Анна Артем’єва

Вперше до ШІЗО 66-річного Дмитрієва помістили 16 вересня, вдруге – 19, а втретє – 26. 

Причинами запроторення, за словами його колег, стають формальні приводи, наприклад, за те, що не привітався з представником адміністрації за необхідною формою, не прибрав руки за спину під час виведення й навіть за те, що тримав на ліжку домашню тварину.

“Вдень там спала кішка, яку Юрій Олексійович підгодовує”, – розповідають у “Меморіалі”. 

Захисники Дмитрієва оскаржують рішення щодо поміщення у ШІЗО, однак загалом ситуація залишається тривожною та, за словами колег історика, потребує уваги журналістів та громадськості. 

Дмитрієв мав вийти з ізолятора 1 жовтня.

Нагадаємо, що Юрія Дмитрієва арештували ще в грудні 2016 року. За версією російських слідчих, він фотографував оголеною свою прийомну доньку та виготовляв у такий спосіб дитячу порнографію.

У 2018 році Дмитрієва виправдали в справі, порушеній через знімки доньки, однак призначили два з половиною роки обмеження волі вже за статтею про зберігання зброї. Через кілька місяців виправдувальний вирок скасували, а згодом Дмитрієва звинуватили в діях сексуального характеру. 

Колеги Дмитрієва пов’язують справи проти нього з його роботою. Наприкінці 90-х  чоловік особисто віднайшов поховання жертв розстрілів у Сандармосі, де співробітники НКВС у 30-х роках минулого століття вбили понад тисячу представників української культурної еліти. Після цього історику почали надходити погрози. 

У 2017 році “Меморіал” визнав історика Дмитрієва політв’язнем.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter