У Росії прокурорка вважає “гостре відчуття справедливості” в правозахисника Олега Орлова симптомом розладу психіки

Дата: 11 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У столиці Росії Москві в Головинському районному суді розглядають справу співголови правозахисної організації “Меморіал” Олега Орлова, якого судять за репресивною статтею щодо “дискредитації російської армії”. Перед дебатами державна обвинувачка вимагала провести психіатричну експертизу правозахиснику, бо, на її думку, “загострене відчуття справедливості” в нього є симптомом розладу. 

Оновлення: суд визнав Орлова винним у “повторній дискредитації російської армії” та призначив штраф 150 тисяч рублів, замість 250 тисяч, як того просило обвинувачення. 

Про це із зали суду повідомляє “Медіазона”. 

Фото: Медіазона

“Меморіал” – найстаріша правозахисна організація на території Росії, яка виникла ще в роки СРСР. Російська влада ліквідувала її незадовго до повномасштабного вторгнення в Україну, а українські правозахисники, які виступили тоді із засудженням, наголошували, що центр “лишався чи не єдиним потужним осередком громадянського суспільства та паростком спротиву авторитаризму в Росії”.  

Справу щодо Орлова відкрили через репост, який той зробив у соцмережах: він передрукував матеріал французького видання, якому дав коментар. У тексті Орлов серед іншого розмірковував про те, як у різних країнах приходять до влади фашистські режими.

“Ця війна віддала країну цілком у їхні (російської влади. – Ред.) руки. Їм давно хотілося повністю відкинути будь-які тенета, що стримують їх. Вони не хотіли повернення комуністичної системи (хоча серед них є і люди, які називають себе комуністами). Їм подобається та химерна система, яка склалася в Росії протягом двох останніх десятиліть – наполовину феодалізм, наполовину держкапіталізм, наскрізь пронизаний корупцією. Але однаково чогось не вистачало. Тепер вони можуть відкрито, не соромлячись, проголошувати гасло: “Один народ, одна Імперія, один вождь!”і У 2023 році в РФ влада оголосила "свято" у день анексії територій України. У вересні в Москві відбувся провладний концерт під гаслом "Одна країна, одна сім'я, одна Росія". На схожість гасла з нацистським звертали увагу журналісти. . Будь-який сором відкинуто. Їм хотілося фашизму. Вони його здобули”, – писав тоді він. 

Російська прокурорка Світлана Кільдішева вимагала провести експертизу Орлову, бо “проаналізувала його поведінку”. Серед претензій до правозахисника не лише “загострене почуття справедливості”, але й “повна відсутність інстинкту самозбереження, постійне позерство”.

Торік Орлова вже двічі штрафували за “дискредитацію”: вперше за акцію, під час якої він вийшов із плакатом з написом “Божевільний Путін штовхає світ до ядерної війни”, а вдруге за акцію з плакатом “СРСР 1945 – країна, яка перемогла фашизм. Росія 2022 – країна фашизму, що переміг”.

Правозахисник також виходив на Красну площу, звертаючись до співгромадян із плакатом: “Наше небажання знати правду та наше мовчання робить нас співучасниками злочинів”. 

Олег Орлов та Ірина Галкова на Красній площі в Москві 29 квітня 2022 року протестують проти війни в Україні. Фото: фейсбук-сторінка Вікторії Івлевої
За повторну “дискредитацію армії” в Росії передбачено від трьох до п’яти років в’язниці, але поки прокуратура вимагає оштрафувати правозахисника ще раз на 250 тисяч рублів. 

Нагадаємо, що російська влада не вперше тисне на окремих членів “Меморіалу”.

ZMINA розповідала про історика та голову карельського “Меморіалу” Юрія Дмитрієва. Наприкінці 90-х він віднайшов поховання жертв розстрілів у Сандармосі, де співробітники НКВС убили понад тисячу представників української культурної еліти. Після цього Дмитрієву почали надходити погрози, а тепер уже в ув’язненні його катують, поміщаючи до ШІЗО за надуманими причинами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter