Правоохоронці ідентифікували двох росіян, причетних до розстрілу дитячого письменника Володимира Вакуленка

Дата: 14 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Українські правоохоронці ідентифікували двох російських військових, причетних до розстрілу дитячого письменника Володимира Вакуленка та вбивства ще трьох людей під час окупації Харківщини.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

Володимир Вакуленко. Фото із соцмереж

Обом прокуратура повідомила про підозру за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Підозрювані проходять військову службу в 4 роті 4 батальйону 204 стрілецького полку мобілізаційного резерву терористичного угруповання “ЛНР” 2 армійського корпусу 8 загальновійськової армії Південного воєнного округу збройних сил РФ. Один з них – командир роти з позивним Лев, другий – його підлеглий, кулеметник на прізвисько Удод. 

За даними слідства, минулого року підозрювані перебували в окупованій на той час Капитолівці Ізюмського району Харківської області. Вони дізналися, що в селі проживає дитячий письменник, який виступає проти дій Росії.

22 березня 2022 року озброєні окупанти приїхали до його будинку та провели там “обшук”. Після цього затримали письменника та його 14-річного сина, відвезли їх до місця своєї дислокації та намагалися схилити письменника до співпраці “з новою владою”.

Отримавши відмову, вони змусили чоловіка зняти із себе одяг для виявлення на його тілі татуювань з українською символікою. Вкотре отримавши відмову, російські загарбники відвезли письменника і його сина додому.

24 березня окупанти знову повернулись і цього разу забрали тільки письменника. Після цього командир роти Лев наказав своєму підлеглому-кулеметнику застрелити письменника. Той вистрелив у чоловіка з пістолета Макарова, вбивши Вакуленка.

Також підозрюваним інкримінували вбивства ще трьох цивільних. Серед них — колишній учасник АТО та двоє місцевих чоловіків. Їх утримували в погребі в антисанітарних умовах, без світла, систематично били палицями.

Після тортур окупанти відвезли всіх до лісу в Капитолівці. Командир роти наказав Удоду застрелити чоловіків. Експертиза встановила, що двоє загиблих були вбиті пострілами з пістолета Макарова. Третього потерпілого окупанти забили до смерті.

Водночас правоохоронці встановили ще один факт жорстокого поводження підозрюваних з мирним населенням. Одному із “затриманих” вони засунули до рота гривневу купюру, додавши, що, якщо він прибере її з рота, його розстріляють. Проте після нелюдського утримування в погребі вони таки відпустили цивільного.

Розв’язується питання щодо оголошення підозрюваних у розшук.

Встановлено, що всі злочини Лев і Удод вчиняли в групі з іншими російськими військовими, ідентифікація яких триває, йдеться в повідомленні.

49-річний Володимир Вакуленко – родом із села Капитолівка поблизу Ізюма. Писав у жанрах поезії та прози, займався перекладами. Входив до ізюмського літоб’єднання “Крем’янець”. Свого часу був головним редактором газети “Криниця” для дітей і підлітків та журналу перекладів DzeRkaLo.

Також займався волонтерством, про що розповідав на власній сторінці у фейсбуку.

За словами рідних, росіяни викрали поета в селі Капитолівка в березні 2022-го. Спочатку рідні та знайомі думали, що його забрали разом із сином, який має інвалідність і потребує постійної допомоги. Саме тому чоловік майже ніколи не розлучався з хлопцем. Проте згодом стало відомо, що син перебуває в батьків Володимира.

Мати письменника дізналася, де живуть викрадачі, й ходила до росіян із проханням відпустити сина. Пізніше до неї надходила інформація, що його нібито вивезли з України.

9 квітня ексдружина письменника отримала підтвердження, що Вакуленка викрали за доносом або російські військові, або представники окупаційної влади.

Після деокупації Ізюма в місті виявили масове поховання. Станом на початок вересня в ньому знайшли понад 400 вбитих українців. Поховання проводила місцева ритуальна служба, вона ж вела журнал з даними про небіжчиків. 28 листопада в Ізюмі в одному з поховань знайшли та ідентифікували тіло Володимира. Пізніше експертиза виявила, що письменник був убитий двома пострілами з пістолета Макарова. 

Володимир Вакуленко до останнього документував події війни. У видавництві “Віват” 2023 року вийшла книга “Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші” його авторства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter