Позицію України щодо місця Росії в ООН підтримали США, але додали – нині цього не зміниш

Дата: 31 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Країні, яка грубо порушує Статут ООН і вдирається до свого сусіда, не місце в Раді Безпеки ООН.

Так прокоментувала новини про головування Росії речниця Білого дому Карін Жан-П’єр

Фото: Getty Images

З 1 квітня місяць Росія головуватиме у Раді Безпеки ООН та збирається провести “неформальне засідання”, де підійматиме тему депортації дітей з України. 

Постпред РФ при ООН Василь Небензя вже окреслив, що російські представники говоритимуть не про депортації, а про “порятунок”. ZMINA детально розповідала, як з окупованих територій депортують під виглядом “евакуацій”. 

“Росія продовжуватиме використовувати своє місце в Раді для поширення дезінформації та намагатиметься відвернути увагу від спроби виправдати свої дії в Україні та воєнні злочини, які вчиняють члени її збройних сил, і її жахливі порушення Статуту ООН”, – передбачає місяць російського головування у Радбезі ООН речниця Білого дому. 

Жан-П’єр додала, що знаходження Росії у постійних членах Ради Безпеки ООН – це реальність, для боротьби з якою поки не існує міжнародно-правового шляху. 

“Це те, з чим ми живемо”, – констатувала вона. 

До цього амбасадорка США в ООН Лінда Томас-Грінфілд також казала, що Росії не місце у Раді Безпеки ООН, але закликала російських представників до “професійної поведінки”. 

Постпред РФ при ООН Василь Небензя слухає, як президент України Володимир Зеленський нагадує російським дипломатам про долю Йоахіма фон Ріббентропа. Фото: news.un.org

За час повномасштабної війни в Україні Росія в ООН провела декілька резонансних зустрічей, наприклад, на тему “русофобії”, учасником якої був підозрюваний у держзраді в Україні колишній головний редактор сайту “РИА Новости Украина” Кирило Вишинський

На цій же зустрічі виступав професор Єльського університету Тімоті Снайдер

“Твердження про те, що жертви ірраціональні, що вони хворі на “фобію”, призначене для того, щоб відвернути увагу від справжнього досвіду жертв у реальному світі. Від досвіду тих, хто стикається з агресією, війною та жорстокістю”, – пояснював він. 

Окрім цього, він наголошував, що виставляння себе жертвою, коли насправді ти є агресором, не є оборонною стратегією, а є частиною злочину.

У цьому сенсі, скликаючи цю сесію, російська держава вигадала черговий спосіб зізнатися у своїх воєнних злочинах”,підсумовував він. 

Нагадаємо, що Україна вважає квітневе головування Росії у Радбезі ООН “поганим жартом”, а саме перебування країни на чинних правах в організації – нелегітимним. 

Фотографія обкладинки: UN Photo/Manuel Elías

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter