Росія з 1 квітня головуватиме в Раді безпеки ООН: Україна назвала це “поганим жартом”

Дата: 30 Березня 2023
A+ A- Підписатися

З 1 квітня поточного року Росія протягом місяця головуватиме в Раді безпеки ООН. Україна факт головування країни, президента якої підозрюють у депортації дітей, називає “поганим жартом”. 

З відповідною заявою виступив голова українського МЗС Дмитро Кулеба

Виступ Путіна перед Генасамблеєю ООН у 2015 році. Фото: JOHN MOORE/GETTY IMAGES

Цей рік у Радбезі ООН почався з головування Японії, у лютому її замінила Мальта, а у березні – Мозамбік. Згідно з порядком, вже у травні головуватиме Швейцарія, а у червні – ОАЕ.

Українські посадовці та правозахисники, які нагадували про головування Росії задовго до квітня, підкреслювали, що цей факт яскраво свідчить про потребу реформувати ООН. Погоджувались з ними й іноземні правозахисники. 

Україна не вважає перебування РФ в організації легітимнимі 26 грудня 1991 року Рада Республік Верховної Ради СРСР зазначила, що “зі створенням Співдружності Незалежних Держав СРСР як держава і суб’єкт міжнародного права припиняє своє існування”, а тому РФ не набула статусу держави-продовжувача СРСР та закликає захистити статут ООН від руйнівного російського впливу.

Говорячи про це, українські посадовці наголошують на відновленні права кожної держави-члена проголосувати в Генеральній Асамблеї щодо доцільності прийняття Росії до складу.

Російська Федерація має пройти той же міжнародно-правовий шлях набуття членства в Організації, що й інші країни”, – казали у МЗС торік. 

За час повномасштабної війни в Україні Росія в ООН встигла провести низку резонансних зустрічей, наприклад на тему “русофобії” в березні цього року. На ній виступав колишній головний редактор сайту “РИА Новости Украина” Кирило Вишинський, якого в Україні судили за держзраду, а у 2019-му обміняли. 

На початку квітня РФ збирається провести “неформальне засідання” Ради безпеки ООН, де обговорюватиме депортацію дітей з України. 

Нагадаємо, що торік під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН президент Володимир Зеленський нагадав російським дипломатам про долю міністра закордонних справ Німеччини у 1938–1945 роках Йоахіма фон Ріббентропа, якого стратили за підсумками Нюрнберзького процесу. 

Фотографія обкладинки: Richard Drew/AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter