Зеленський в ООН нагадав російським дипломатам про долю Ріббентропа

Дата: 06 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН президент Володимир Зеленський закликав негайно притягати російських військових і тих, хто віддав їм накази, до відповідальності за воєнні злочини на території України, а також окремо нагадав російським дипломатам про долю міністра закордонних справ Німеччини у 1938–1945 роках Йоахіма фон Ріббентропа. Його стратили за підсумками Нюрнберзького процесу. 

Текст промови опублікували на сайті Офісу президента. 

Зеленський звернувся до членів Радбезу ООН з питанням, чи готові вони “закрити ООН” та чи вважають, що час міжнародного права минув. 

“Якщо ваша відповідь “ні”, то діяти потрібно зараз, діяти негайно. Потрібно негайно повертати силу Статуту ООН. Потрібно негайно реформувати систему ООН таким чином, щоб право вето (яке досі має Росія. – Ред.) не було правом смерті… Потрібно негайно примушувати агресора до миру. Потрібна рішучість. Ланцюжок масових убивств від Сирії до Сомалі, від Афганістану до Ємену та Лівії мав би бути зупинений, і вже давно, якщо чесно. Якби хоч раз тиранія отримала таку відповідь на розв’язану нею війну, що перестала б існувати, а після неї був би гарантований чесний мир, то світ точно змінився б. І тоді, можливо, не було б війни в нас, війни в моїй країні”, – сказав президент. 

Зеленський запропонував трансформувати систему, стрижнем якої є Організація Об’єднаних Націй, і для цього скликати глобальну конференцію в мирному Києві, де б могли обговорити питання зміни світової системи безпеки. 

“Ми повинні зробити все, що від нас із вами залежить, щоб передати наступним поколінням дієву ООН з можливістю превентивно реагувати на безпекові виклики, а отже – гарантувати мир… Якби кожного разу, коли є така потреба, кожен у світі мав упевненість, що допомога прийде, світ був би однозначно безпечнішим”, – сказав він.

Зеленський дорікнув членам Радбезу, що “світ дивився й не хотів бачити ні окупації Криму, ні війни проти Грузії, ні відчуження від Молдови цілого Придністровського регіону”, а також інших фактів того, як Росія готувала ґрунт для конфліктів та війн поблизу своїх кордонів.

“Як це зупинити? Негайно притягати російських військових і тих, хто віддав їм накази, до відповідальності за воєнні злочини на території України. Кожен, хто віддавав злочинні накази та хто їх виконував, убиваючи людей, опиниться під трибуналом, який має бути аналогічним Нюрнберзькому процесу”, – сказав Зеленський. 

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя дивиться 5 квітня 2022 року виступ президента України Володимира Зеленського в Раді безпеки ООН. Фото: Andrew Kelly / Reuters

Окремо президент звернувся до російських дипломатів: “Я хочу нагадати дипломатам Росії, що після Другої світової війни покарання не оминуло таку людину, як фон Ріббентроп. І хочу нагадати також і архітекторам злочинної політики Росії, що покарання наздогнало й Адольфа Ейхмана. Ніхто з винних не сховається. Ніхто”.

Російські дипломати послідовно виправдовують злочини, що вчиняє Росія на території України й в інших країнах. До прикладу колишній постійний представник РФ у Радбезі ООН Віталій Чуркін у 2014-му спростовував інформацію про наявність російських військових у Криму, згодом неодноразово звинувачував Україну в розпалюванні війни на Донбасі, брехав про трагедію малайзійського “боїнга” МН-17, а також називав постановними кадри російських бомбардувань цивільних об’єктів, зокрема шкіл, у Сирії. 

Його наступник Василь Небензя також відомий низкою висловлювань, наприклад щодо звірств росіян у Бучі. Так, він говорив, що тіл цивільних, які побачив світ після звільнення від окупації Київщини, не було під час перебування там російських військових. 

Чинний міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на 16-й день повномасштабного вторгнення Росії взагалі казав, що РФ не нападала на Україну. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter