72 антиукраїнські статті: прокуратура розповіла, у чому звинувачує Вишинського

Дата: 16 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

Під час оголошення обвинувального акта у справі керівника “РІА Новини Україна” Кирила Вишинського, якого судять за “держзраду”, прокурори Арно Ліллемяе і Євген Комаровський звинуватили журналіста в розміщенні 72 статей “антиукраїнського спрямування” на сайті видання.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”. 

Під час засідання в Подільському райсуді Києва встигли зачитати 34 із 79 сторінок обвинувального акта; чергове засідання запланували на 25 квітня. За даними обвинувачення, статті антиукраїнського характеру Вишинський розмістив у період з 2014 по 2018 роки.

“Матеріали містили “недостовірну, необ’єктивну, упереджену інформацію щодо України, української влади і армії і спростовували російську агресію проти України”. Також звинувачення вважає, що ці матеріали “виправдовували можливий вихід окремих регіонів Донецької та Луганської областей зі складу України”, – цитують журналісти сторону обвинувачення. 

Агенція “РИА Новости Украина”, за їхніми словами, фактично була представництвом держпідприємства МІА “Россия сегодня”, створеного в грудні 2013 року Володимиром Путіним.

“Однак вона була зареєстрована як незалежна юридична особа й отримувала фінансування не безпосередньо з Москви, а через фірми-прокладки. Гроші надходили спочатку від офшора з Кіпру, а потім від компанії SPN Media Solutions DOO Beograd із Сербії, кінцевим бенефіціарним власником якої є МІА “Россия сегодня”. Ці компанії нібито пересилали кошти на рахунок ТОВ “Інтерселект”, директором якого є Вишинський”, – розповіли прокурори. 

За цією схемою з 2015 по 2018 роки екс-керівник “РИА Новости Украина” нібито отримав від МІА “Россия сегодня” 257 тисяч 100 доларів США і 2 мільйони 134 тисячі євро.

Як відомо, редактора видання “РИА Новости” Кирила Вишинського, підозрюваного в державній зраді, доправили до Києва для участі в судовому розгляді. Журналіста доставили для участі в засіданні Касаційного кримінального суду Верховного Суду України за скаргою на незаконність його затримання в травні 2018 року. 

У травні минулого року СБУ повідомила, що розкрила діяльність мережі медіаструктур, підконтрольних РФ, які використовувалися країною-агресором у межах гібридної інформаційної війни проти України. СБУ провела обшуки в розташованому в центрі Києва офісі агентства “РІА Новини Україна” та затримала його керівника Кирила Вишинського.

Того ж дня Вишинському було оголошено про підозру в скоєнні злочину та затримано згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Кримінальне провадження відкрите за ч. 1 ст. 111 (“Державна зрада”) ККУ.

Нещодавно Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова опублікувала фотографії приміщення, де утримується головний редактор видання “РИА Новости Украина” Кирило Вишинський. До цього її російська колега заявила, що журналіст перебуває в жахливих умовах у Лук’янівському СІЗО, куди його етапували в середині березня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter