Постраждалі від війни діти отримуватимуть соцпідтримку: Рада схвалила законопроєкт

Дата: 08 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

8 жовтня, у вівторок, Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9042-1, який стосується соціальної підтримки дітей, постраждалих унаслідок повномасштабної військової агресії Російської Федерації.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Фото: Korrespondent.net

Документ отримав підтримку 232 народних депутатів.

Закон передбачає гарантії надання таких послуг:

  • соціальні послуги, враховуючи індивідуальні потреби дітей (соціально-психологічна реабілітація, надання притулку, консультаційні послуги тощо);
  • компенсація за шкоду, заподіяну життю та здоровʼю внаслідок військової агресії;
  • медична та психологічна допомога, а також необхідні реабілітаційні заходи для дітей, які постраждали від сексуального насильства або стали свідками таких злочинів;
  • оздоровчі й відпочинкові послуги згідно із законом про оздоровлення та відпочинок дітей.

Раніше ZMINA писала, що минулого року Україна та ООН підписали спільний превентивний план щодо запобігання та припинення грубих порушень прав дітей в умовах збройної російської агресії.

Нагадаємо, що правоохоронці розслідують близько трьох тисяч воєнних злочинів російських військових проти українських дітей. Українські посадовці вже висловлювали думку, що постраждалими від війни слід вважати всіх дітей у країні. 

Внаслідок російської агресії, за даними на червень 2023 року, понад тисячу дітей втратили батьків, а ще тисячі окупанти депортували до Росії. Там їм змінюють документи, піддають пропагандистському обробленню, змушують плести маскувальні сітки для російських військових, відправляють до російських сімей, наприклад, колишніх силовиків, а деяких відправляють до таборів, де до них ставляться як до тварин. 

Війна в Україні, як вважають у ЮНІСЕФ, штовхає ціле покоління дітей “до краю прірви”. Понад чверть українських дітей, які стали свідками або учасниками подій війни, розлучились із рідними. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter