Посол України в Німеччині розкритикував заяву Олафа Шольца про озброєння для України

Дата: 21 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Посол України у Німеччині Андрій Мельник розкритикував заяву німецького канцлера Олафа Шольца про подальше постачання зброї Україні.

За словами українського дипломата, слова Шольца у Києві зустріли з “великим розчаруванням”, пише DW.

Канцлер ФРН Олаф Шольц та посол України в Німеччині Андрій Мельник

Він зазначив, що з одного боку, Київ схвалює готовність Німеччини виділити додаткове фінансування на озброєння. З іншого боку, питань досі набагато більше ніж відповідей.

“Незрозумілим залишається твердження про те, що бундесвер більше не зможе нічого постачати в Україну”, — сказав Мельник і додав, що за його даними, на озброєнні німецької армії перебуває понад 400 бойових машин піхоти “Мардер”, з яких близько сотні використовуються лише для навчань та тренувань, а отже, їх можна одразу ж передати Україні.

“Постачання самохідних гаубиць 2000 року також могли б мати вирішальне значення”, — додав Мельник, зазначивши, що на озброєнні бундесверу є близько 120 одиниць далекобійної артилерійської зброї.

Напередодні Шольц заявив, що постачання озброєння в Україну із запасів бундесверу навряд чи можливе.

“Маємо визнати, що тут наші можливості досягли межі”, – сказав канцлер Німеччини.

Водночас він оголосив про наміри фінансувати прямі поставки зброї від німецьких виробників в Україну.

Україна обирає озброєння із переліку пропозицій, “а ми надаємо їй гроші на покупку”, пояснив Шольц. За його словами, до переліку входять протитанкова зброя, засоби ППО, боєприпаси, “а також те, що можна застосувати в артилерійському бою”.

Окрім цього, партнери НАТО, які постачали зброю радянського зразка в Україну, могли б отримати озброєння з Німеччини, додав канцлер.

Нагадаємо, дипломатичні відносини між німецьким та українським урядами наразі напружені. Раніше Андрій Мельник звинуватив німецьку владу у “нелюдському ставленні” до України. 

У квітні Україна відмовила президенту ФРН Франку-Вальтеру Штайнмаєру через постійне лобіювання інтересів Путіна у візиті до найбільш постраждалого у Київській області місті Бородянка, запросивши натомість канцлера Олафа Шольца. Відмова України помітно роздратувала Берлін. Шольц відмовився відвідати Київ, заявивши, що часто перебуває на телефонному зв’язку з президентом України Володимиром Зеленським. 

Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що деякі країни “крізь зуби” постачають Україні зброю, і якби не звичайні люди, то цих поставок не було б. 

Як відомо, Німеччина після окупації Кримського півострова почала розвивати проєкт “Північний потік- 2”На переконання голови Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, це не може бути відповіддю на російську агресію в Україні. Вона нагадала, що  після Другої світової війни світ будувався так, що саме права людини стали фундаментом розбудови системи безпеки, а не економіка. Нормальна економіка неможлива, коли порушуються права людини. 

Напередодні повідомлялося, що німецький виробник автомобільних шин “Continental” відновив виробництво на заводі в російському місті Калуга.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter