Очільник МЗС Німеччини проти зупинення “Північного потоку – 2” через загострення російсько-української війни

Дата: 15 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас не бачить підстав зупиняти будівництво газопроводу “Північний потік – 2” в умовах загострення конфлікту довкола України.

Про це політик заявив в ефірі телеканалу ARD, повідомляє “Європейська правда”.

Політик вважає, що зараз важливо чітко донести Росії, що вона не має вдаватися до дій, які призведуть до не бажаного ніким конфлікту. 

“Ця дискусія триває довго. Це б (зупинення будівництва газопроводу. – Ред.) не призвело  обов’язково до зміни поведінки Росії, я думаю, все було б навпаки. У результаті Москва також не зацікавлена у відновленні боїв на Сході Україн”, – вважає очільник зовнішньополітичного відомства Німеччини. 

Раніше міністр економіки Німеччини Петер Альтмаєр закликав не пов’язувати питання про ставлення Москви до ув’язненого російського опозиціонера Олексія Навального із суперечливим газогоном “Північний потік – 2”. 

Також президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр назвав “енергетичні відносини майже останнім містком між Росією та Європою, що лишився після суттєвого погіршення взаємин” протягом останніх років. Він нагадав, що 22 червня виповнюється 80-та річниця німецького нападу на Радянський Союз. Жертвами війни стали понад 20 мільйонів людей у колишньому СРСР.

Спорудження російського газопроводу “Північний потік – 2” перебуває на фінальному етапі, але з новими санкціями США з’явилися шанси на те, що проєкт так і не буде завершений, попри те що в Німеччині не хочуть відмовлятися від нього.

Нагадаємо, США досі не оголосили про нові санкції щодо трубопроводу попри тиск конгресу на адміністрацію Байдена зробити це. Раніше ЗМІ повідомили, що Білий дім веде перемовини щодо призначення спеціального посланника для керівництва переговорами про зупинення будівництва газопроводу “Північний потік – 2”.

Останнім часом Росія істотно збільшує бойові дії своїх гібридних сил на окупованій частині Донбасу, що грубо порушують умови режиму припинення вогню, але водночас намагається звинуватити в цих порушеннях українські війська. Крім того, значне нарощування російських військ у Криму і біля кордонів України викликає в Києва та його західних союзників занепокоєння з приводу можливості нового відкритого вторгнення російських військ в Україну.

За даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, протягом 2020 року в результаті бойових дій на сході України загинуло 49 військовослужбовців Збройних сил України та 18 мирних мешканців. 89 цивільних отримали різного ступеня поранення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter