Німецький міністр економіки закликає розділяти “Північний потік – 2” і права людини

Дата: 08 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Міністр економіки Німеччини Петер Альтмаєр закликав не пов’язувати питання про ставлення Москви до ув’язненого російського опозиціонера Олексія Навального із суперечливим газогоном “Північний потік – 2”.  

Про це він висловився на шпальтах видання  Bild am Sonntag, інформує Радіо Свобода.

Петер Альтмаєр

Політик виступив за продовження будівництва газопроводу.

“Бізнесові відносини й бізнес-проєкти, які існували десятиліттями, – це одна річ, а серйозні порушення прав людини й наша реакція на них – інша”, – написав він. Водночас Альтмаєр повторив заяву канцлерки Німеччини Ангели Меркель, яка 5 лютого також сказала, що не хоче бачити зв’язку цих двох питань.

Так само в інтерв’ю газеті Rheinische Post президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр назвав “енергетичні відносини майже останнім містком між Росією та Європою, що лишився після суттєвого погіршення взаємин” протягом останніх років. Президент зазначив, що для німців важливим є “ще один, зовсім інший вимір – погляд на дуже мінливу історію з Росією”.

Президент нагадав, що 22 червня виповнюється 80-та річниця німецького нападу на Радянський Союз. Жертвами війни стали понад 20 мільйонів людей у колишньому СРСР.

“Це не виправдовує хибної російської політики сьогодні, але ми не маємо права випускати з поля зору цей ширший контекст”, – сказав Штайнмаєр.

Висловлювання Штайнмаєра в коментарі агентству Укрінформ розкритикував посол України в Німеччині Андрій Мельник. Він назвав слова німецького політика цинічними. 

За його словами, таке трактування, коли СРСР автоматично прирівнюється до Росії, є “абсолютно неприпустимим перекручуванням історії і прямим нехтуванням непомірними жертвами інших народів”. Мельник звернув увагу на українців, які входили до складу радянської держави й зазнали неймовірних людських втрат і тотального знищення під час війни з гітлерівською Німеччиною.

Нагадаємо, з початку окупації Росією Криму Німеччина погодилася на будівництво Nord Stream 2. Попри критику газогону з боку США, європейських та українських політиків російсько-німецький концерн відновив будівництво Nord Stream 2 в Балтійському морі. Наразі труби прокладає російський трубопрокладальна баржа “Фортуна” в данських водах. 

За даними концерну, газогін прокладено на 94% (1 230 км). Трубу лишилося прокласти на 120 км у німецьких та 30 км у данських водах.

Росія планує транспортувати газогоном до Німеччини 55 млрд кубічних метрів газу. За словами прем’єр-міністерки федеральної землі Мекленбург – Передня Померанія Мануели Швезіг, російський газ використовуватимуть на газових електричних станціях. 

Наприкінці 2020 року Конгрес США посилив санкції проти “Північного потоку – 2”. Під ці санкції потрапляють не лише виконавці проєкту, а й ті компанії, які займаються його фінансуванням, сертифікацією і страхуванням, а також ті, що надаватимуть, орендуватимуть продаватимуть судна-трубопрокладачі для цього проєкту.

19 січня США запровадили санкції проти російського трубопрокладальної баржі “Фортуна”. Крім того, обмежувальні санкції США запровадили проти компанії-власника трубопрокладача КВТ-РУС, компанії “Рустанкер” і суден Sierra та “Максим Горький”, що беруть участь у будівництві.

Прихильники газогону закидають США, що вони хочуть продавати ЄС свій дорожчий скраплений газ, який є шкідливішим для довкілля. 

Як відомо, земля Мекленбург – Передня Померанія створила окремий фонд, який має захистити проєкт Nord Stream 2 від санкцій, наприклад через закупівлі машин і матеріалів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter