Вироки у справах щодо поширення забороненої інформації: як і за що карають українців

Дата: 30 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У листопаді 2022 року в Єдиному державному реєстрі судових рішень правозахисники виявили шість вироків щодо притягнення до кримінальної відповідальності за статтями Кримінального кодексу, які стосуються поширення забороненої інформації. У жовтні такий вирок був лише один на відміну від вересня та серпня — 30 і 45 вироків за вищезазначеними статтями ККУ відповідно.

Про це йдеться в аналітичному звіті ГО “Платформа прав людини” (ППЛ) під назвою “Війна у цифровому вимірі та права людини”.

Юристи ППЛ назвали “дивною” тенденцію суттєвого зменшення ухвалення вироків за даними статтями, оскільки під час моніторингу в жовтні зафіксували 17 повідомлень про відкриття кримінальних проваджень за статтями Кримінального кодексу України (ККУ):

  • 111-1 “Колабораційна діяльність”;
  • 114-2 “Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану”;
  • 436-2 “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників”.

В листопаді фахівці ППЛ виявили 44 таких повідомлень в загальнодоступних джерелах.

Відповідно, суттєве зменшення кількості судових рішень за статтями ККУ, що передбачають відповідальність за поширення певних видів інформації, в Єдиному державному реєстрі не свідчить про те, що в листопаді ніхто не поширював заборонену інформаціію в інтернеті.

Така ситуація наштовхнула експертів з моніторингу на думку про те, що розпорядник реєстру закрив доступ до судових рішень, що стосуються притягнення до відповідальності за вказаними статтями. Після перевірки виявилося, що посилання на судові рішення, які експерти ППЛ наводили як приклади в попередніх звітах, дійсно не працюють.

“Це підтвердило наше припущення про те, що розпорядник Реєстру закрив доступ до судових рішень, які стосуються притягнення до відповідальності за досліджуваними статтями. Своєю чергою ми наголошуємо на тому, що вся інформація, яка стосується судових рішень, була нами скопійована, коли вони були доступні в Реєстрі, й повністю відповідає тексту рішень. З метою вирішення виявленої проблеми, ми звернулись до розпорядника Реєстру з проханням надати роз’яснення та відновити доступ до всіх судових рішень”, — йдеться у звіті.

У звіті експерти ППЛ проаналізували рішення про вироки, посилання на які доступні.

За частиною 1 статті 111-1 КК України, яка передбачає відповідальність за заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України або публічні заклики громадянином України до підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора, до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави агресора, до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України) — був один вирок, ухвалений Дзержинським районним судом Харкова у справі №638/6445/22.

Громадянку України, що працювала без офіційного оформлення швачкою на дому, позбавили права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на 10 років.

Підставою для притягнення до кримінальної відповідальності стало неодноразове розміщення публікацій в соцмережі “Однокласники” із текстовим змістом на кшталт: “Слушаю я все эти истерики иностранных наёмников, которые памперсы не успели поменять после праздничного салюта со стороны ВС РФ в честь их прибытия на Украину и задаюсь только одним вопросом — вы в каком переходе метро свои военные билеты покупали? Что ж вы за профессиональные военные, если испугались обстрела? Вы же горячие точки прошли, должны знать, что на войне иногда и стреляют”.

Також жінка поширювала в мережі відео російських пропагандистів.

Лінгвістичне дослідження у справі встановило, що поширювані матеріали містять ознаки правопорушень, обумовлені частиною 1 статті 111-1 ККУ “Колабораційна діяльність” — “Створення з метою використання, розповсюдження або збуту, а також розповсюдження або збут шкідливих програмних чи технічних засобів, призначених для несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку”.

Експерти ППЛ припустили, що суд не аналізував інформацію, поширену обвинуваченою, покладаючись на висновок лінгвістичного дослідження, а також тому, що вона беззаперечно визнала свою вину.

Водночас ухвалення вироку із покаранням “позбавлення права обіймати певні посади або займатись певною діяльністю…” до особи, яка офіційно не працевлаштована, пов’язана з тим, що вказана стаття ККУ перебачає лише один зазначений безальтернативний вид покарання.

За частиною 1 статті 436-2 ККУ, яка передбачає відповідальність за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, розпочатої у 2014 році, зокрема шляхом представлення її як внутрішнього громадянського конфлікту, виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію РФ, представників збройних формувань РФ, незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Росією, а також представників окупаційної адміністрації, Київський райсуд Харкова ухвалив один вирок у справі №953/5765/22.

Громадянина України, уродженця Харкова, лікаря-анестезіолога визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого вказаною вище статтею, і призначили йому покарання у вигляді одного року позбавлення волі. Відповідно до статті 75 КК України чоловіка звільнили від покарання з іспитовим строком на один рік.

Покарання застосували за те, що обвинувачуваний неодноразово розміщував коментарі під відео в ютубі (в тексті вироку описано п’ять таких випадків) на кшталт:

1) під відеозаписом з назвою “Что происходит вокруг Змеиного и почему бьют по Одессе” він розмістив коментар: “Девушка, перестаньте гнать пургу! Просто посмотрите на карту, и вы увидите: 1) от о. Змеиный до Румынии ближе чем до Одессы; 2) он расположен вдали от основных путей судоходства по Черному морю, т.е. не мешает судоходному сообщению с Одессой (от слова “СОВСЕМ”). Более того: не сильно он влияет и на возможность высадки десанта. Просто признайте честно: ВСУ сильно лоханулись, пытаясь достигнуть перемоги…”;

2) під відеозаписом з назвою “Округ “новороссия” Что будет делать Россия с подконтрольными территориями Украины?” розмістив коментар: “Идиотов, которые предпочтут жизням родных “дэржаву”, очень мало. И те в “дурках»…”

Згідно з висновком спеціаліста, зазначені коментарі містять виправдовування, визнання правомірною збройну агресіію РФ проти України, виправдовування, заперечення тимчасової окупації частини території України, а також глорифікацію осіб, які здійснюють російську збройну агресію.

“Знову ж таки, можна зробити припущення, що суд не аналізував інформацію, поширену обвинуваченим, покладаючись на висновок лінгвістичного дослідження, а також тому, що він визнав свою вину”, — уточнили експерти ППЛ.

За частиною 2 статті 436-2 ККУ, що передбачає відповідальність за виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, розпочатої у 2014 році, зокрема шляхом представлення збройної агресії РФ проти України як внутрішнього громадянського конфлікту, виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію РФ проти України, розпочату у 2014 році, представників збройних формувань РФ і ррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих РФ, а також представників окупаційної адміністрації РФ, яку складають її державні органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Росії самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, — суди ухвалили три вироки.

Октябрський райсуд Полтави у справі №554/9614/22 визнав громадянина України, фахівця приймального відділення №14 ТОВ “Нова Пошта” винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого відповідною статтею, та призначив йому покарання у вигляді обмеження волі строком на два роки. Від відбування покарання чоловіка звільнили з випробуванням, встановивши іспитовий строк один рік.

Покарання застосували за створення групи у телеграмі, на яку було підписано 330 учасників, де обвинувачуваний розмістив інформаційну статтю: “В ходе боя с националистами сержант ОСОБА_2 эвакуировал тяжелораненого командира бронемашины, оказал ему помощь, а потом занял его место и продолжил вести бой. Он уничтожил два вражеских БТР и до 25 диверсантов”.

В наступному дописі зазначено, що “старший сержант ОСОБА_3 предотвратил нападение ВСУ на блокпост. Ночью он заметил подъезжающий к позициям грузовик с украинскими военными, выстрелил в него из ПТУР, а личный состав уничтожил прицельным огнем пулемета”.

Судове рішення не містить посилання на висновки лінгвістичної експертизи. Обвинувачений визнав свою провину.

Київський райсуд Харкова у справі №953/6233/22 громадянку України, яка має інвалідність другої групи, визнав винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 436-2 ККУ “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікацію її учасників”. Їй призначили покарання у вигляді двох років позбавлення волі без конфіскації майна. На підставі статті 75 ККУ жінку звільнили від відбування покарання з випробуванням на один рік.

Покарання застосували до обвинувачуваної за неодноразове розміщення публікацій в соцмережі “Однокласники”, які, за висновками лінгвістичної експертизи, містили у собі інформацію, ознаки якої містить вказана вище стаття ККУ. Під час судового засідання жінка визнала свою провину.

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області у справі № 483/823/22 громадянина України, не працюючого визнав винним у вчиненні злочину за такими ж ознаками та призначив йому покарання у виді позбавлення волі строком на п’ять років без конфіскації майна. Згідно із законодавством від відбуття призначеного покарання його звільнили з іспитовим строком на один рік.

Покарання застосували за неодноразове проставлення відмітки “класс” в соцмережі “Однокласники”, що автоматично робить репост. До прикладу, одне із повідомлень мало такий зміст: “Украинские солдаты хотели посмеяться над “глупыми русскими совками”. Но волна постов с этой героической бабушкой говорит о том, что они ошиблись! В результате, они только создали нам новый символ Мужества, Отваги и Чести!”, виконаний на фоні зображення літньої жінки, що тримає прапор СРСР”.

Лінгвістична експертиза під час досудового розслідування не проводилась, обвинувачений визнав свою провину, уточнили фахівці ППЛ.

За частиною 3 статті 436-2 ККУ, що містить відповідальність за дії, передбачені частиною першою або другою вказаної вище статті, вчинені службовою особою, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації судами, суди винесли один вирок.

Шевченківський райсуд Києва у справі №761/8758/22 громадянина України, який працює в Київській міській клінічній лікарні №3 лікарем-анестезіологом, визнав винуватим у вчиненні відповідного кримінального правопорушення та призначив йому покарання у виді п’яти років позбавлення волі. Засудженого звільнили від відбування покарання з іспитовим строком на два роки.

Покарання призначили за неодноразове розміщення в телеграмі в різних групах матеріалів, що містили виправдовування, визнавали правомірною збройну агресію РФ проти України.

Зокрема, в тексті вироку зазначені три випадки поширення такої інформації:

1) В груповому чаті із назвою “#Монтян!”, підписниками якого є 204,3 тисячі користувачів, він виготовив та поширив допис такого змісту: “Братья украинцы! Максимально распространите! Необходимо собирать координаты дислокации личного состава и техники ВСУ, а также информацию о тех лицах, которые передают укрофашистам данные о передвижении нашей техники. Такую информацию необходимо передавать русским военным, которые пришли нас освободить от фашизма. Передавать надо лично, чтобы вас не вычислили или по телеграму, только потом удалить сообщения. Все будет Z!”.

2) В груповому чаті “Colonelcassad”, підписниками якого є 481,5 тисячі осіб, виготовив та поширив такий допис: “Ребята , ну всем же понятно, что это нацист обыкновенный, как и все остальные. Надо добивать этих нациков. Пора бы уже нормально сопротивляться и помогать фронту, не вестись на призывы украинской власти, игнорировать их приказы и мобилизацию, нельзя бездействовать. В тех городах, где уже русский флаг, необходимо сделать хороший тыл для возможности продвижения нашей русской армии вглубь Украины. Для этого мы все должны максимально помагать солдатам и назначеной администрации едой и медикаментамы и если надо — приютить и согреть. Они здесь чтобы освободить нас, а мы должны им максимально довериться. Многие наши сограждане уже работают и вовсю помогают нашим русским братьям победить врага и на поле боя, и в уже мирных городах, где развивается русский триколор, распространяя правдивую информацию о войне, о зверствах бандеровцев. Неравнодушные лечат солдат, ремонтируют подбитую технику, кормят и поят, отдавая последнее для фронта, а наши прекрасные девушки влюбляются в освободителей. Друзья, если мы будем действовать вместе — мы победим. Распространяйте максимально это сообщение, пусть другие тоже знают и помогают”.

3) В груповому чаті, підписниками якого є 56,5 тисячі користувачів, обвинувачуваний виготовив та поширив допис такого змісту: “СвоихНеБросаем” Россия не воюет с украинским народом! Россия гарантирует вам мир и безопасность! Власть принадлежит украинскому народу, а не киевской хунте! Гражданскому населению страны ничего не угражает! Разошлите это всем, пусть знают, что русские пришли нас освободить”.

Експерти ППЛ відзначили, що прямого посилання на висновок лінгвістичної експертизи у тексті вироку немає, однак з обвинуваченого стягнули на користь держави процесуальні витрати, пов’язані з залученням відповідних спеціалістів. У судовому засіданні уклали угоду між прокурором та обвинувачуваним про визнання винуватості.

Крім вироків за вказаними статтями ККУ, у листопаді 2022 року суди ухвалили один вирок за статтею 111 — “Державна зрада”. На переконання експертів ППЛ, зазначена практика також має вплив на цифрові права людини, оскільки передбачає застосування кримінальної відповідальності, зокрема за поширення небезпечної інформації в інтернеті.

Вирок виніс Шевченківський райсуд Києва у справі №761/7319/22. Уродженця Севастополя, громадянина України визнали винним та призначили покарання у вигляді позбавлення волі на строк 15 років з конфіскацією майна за повідомлення громадянам РФ в особистій переписці в телеграмі інформації стосовно дислокацій стратегічно важливих об’єктів, зокрема військових частин, військових заводів, об’єктів критичної інфраструктури тощо на території України.

Загалом, у листопаді 2022 року суди ухвалили сім вироків за статтями ККУ, практика застосування яких має безпосередній вплив на свободу вираження поглядів в інтернеті. Це пов’язано з тим, що поширення інформації, яке стало підставою для застосування кримінальної відповідальності у всіх проаналізованих судових рішеннях, відбувалось у всесвітній мережі. В більшості випадків — на платформах спільного доступу до інформації Фейсбук, ТікТок, Однокласники, Вконтакте та месенджерах телеграм, вайбер, вотсап тощо.

Під час аналізу вироків експерти ППЛ виявили проблему кваліфікації однотипних дій та, відповідно, застосування різних видів покарання до осіб, які здійснювали поширення інформації в одних і тих самих соцмережах, в той самий спосіб та схожого змісту.

Так, одну з правопорушниць позбавили права обіймати посади за поширення в “Однокласниках” публікацій, що містять публічні заперечення здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації території України або публічні заклики громадянином України до підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора, до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора, до невизнання поширення державного суверенітету на тимчасово окупованій території України (частина 1 статті 111-1 КК).

Водночас іншу громадянку України визнали винною у вчиненні такого ж кримінального правопорушення, але призначили покарання у вигляді двох років позбавлення волі без конфіскації майна та звільнили від відбування покарання з іспитовим строком на один рік.

Відповідно до проаналізованих вироків, лише одна особа, визнана винною у вчинені злочинів, понесла реальне покарання — за державну зраду. У всіх інших справах винних від відбування покарання звільнили, в переважній більшості вони визнавали свою провину.

Крім правозастосовчих проблем, під час моніторингу ППЛ виявила те, що у більшості випадків суди не застосовують інших способів аналізу поширеної інформації, крім посилань на висновки експертів-лінгвістів. У цьому юристи вбачають ризик того, що судова практика є повним відтворенням позиції й практикою відповідних судових експертів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Києві райсуд засудив до п’яти років позбавлення волі з відстрочкою покарання в три роки редактора інтернет-ресурсу “Контрольный выстрел”, який входив до групи проросійських ресурсів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter