Українця, який виготовляв пропагандистські сюжети для росіян, засудили до п’яти років позбавлення волі

Дата: 28 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

В Києві райсуд засудив до п’яти років позбавлення волі з відстрочкою покарання в три роки редактора інтернет-ресурсу “Контрольный выстрел”, який входив до групи проросійських ресурсів в Україні.

Про це повідомила пресслужба ГУ СБУ у Київській області.

Джерело: фейсбук-сторінка СБУ

Чоловіка визнали винним у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України

Засуджений входив до групи російських пропагандистів в Україні, які готували та поширювали матеріали, що сприяли розпалюванню міжнаціональної ворожнечі та агітували до порушення державних кордонів, створення на території окремих областей України псевдодержавних утворень, уточнили в СБУ.

За даними слідства, чоловік дав згоду керівнику та ведучому пропагандистського каналу на участь у зйомках програми як респондент. Він брав участь у маніпулятивних сюжетах на російських пропагандистських телеканалах, що знімали на замовлення окремих політсил та громадських організацій РФ сюжети відверто антиукраїнського спрямування, зазначили правоохоронці.

На ютуб-каналі “Рассвет” пропагандист закликав російську армію до України та просив повернути колишні кордони СРСР.

Чоловіка викрили влітку 2020 року, але після оголошення підозри за частиною 2 статті 110 Кримінального кодексу — “Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України” він втік і переховувався від слідства.

Підривну інформаційну діяльність на ютубі та через новостворені телеграм-канали засуджений продовжив. СБУ затримала його у вересні минулого року у Борисполі.

Під час обшуків, проведених за місцем мешкання і тимчасового перебування учасника групи, правоохоронці вилучили антиукраїнські матеріали, сценарії та звіти про інформаційні кампанії, гроші, надані спонсорами з РФ, носії інформації та заборонену літературу.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у Свято-Миколаївському соборі міста Чернівці працівники СБУ провели обшуки й виявили докази співпраці Чернівецько-Буковинської єпархії московського патріархату з окупантами.

Також правоохоронці знайшли документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter