Порошенко на саміті ООН: ми в першій 10-ці країн, що мають внутрішніх переселенців

Дата: 19 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Президент Петро Порошенко розповів, що російська збройна агресія призвела до появи в Україні майже 2 млн внутрішніх переселенців.

Про це він сказав, виступаючи на саміті ООН у Нью-Йорку, передає Українська правда.

“Російська збройна агресія призвела до появи майже 2 млн внутрішніх переселенців. Таким чином Україна посіла місце в першій десятці країн, що мають внутрішніх переселенців”, – сказав він.

Він зауважив, що наразі потрібна відповідь російській агресії в Україні.

“Наша декларація закладає основу для того, щоб реагувати на потреби внутрішніх переселенців. У нас є моральний обов’язок підтримувати їх. Також час зміцнити позицію спецпредставника генерального секретаря ООН з позиції внутрішніх переселенців”, – сказав він.

“Однак усі наші зусилля будуть марними, якщо корінна причина – порушення міжнародного права і іноземна агресія – буде не вирішена. І ми не можемо більше ігнорувати те, що Росія бомбардує цивільні об’єкти в Алеппо, або українському Донбасі”, – додав він.

Він наголосив на необхідності “міжнародного механізму відповідальності і також юридично обов’язкової правової системи, щоб захистити права переселенців”.

Нагадаємо, спеціальний доповідач ООН з питань прав внутрішньо переміщених осіб Чалока Беяні за результатами 9-денного візиту до України заявив, що головна проблема, з якою стикаються переселенці з окупованих територій в Україні, – це отримання пенсій і соціальних виплат.

За його інформацією, “система реєстрації призвела до призупинення виплат, і через це близько 500–600 тисяч ВПО не можуть отримувати належні їм державні кошти”. Він нагадав, що радянська система так званої прописки в Україні офіційно скасована, проте, “на жаль, на практиці вона продовжує діяти”. Внаслідок цього система реєстрації і пов’язане з нею призупинення соцвиплат “призводять до повторного вимушеного переміщення, масової міграції, спонтанних повернень до небезпечних місць проживання”.

Беяні також побував на кількох пропускних пунктах перетину лінії розмежування в зоні АТО і зауважив, що там існує проблема зі свободою пересування.

“Люди годинами стоять у довгих чергах, піддаючи ризику своє життя, а для людей похилого віку, вагітних жінок, дітей не створено жодних додаткових умов”, – констатував спецдоповідач.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter