Попри протест російських депутатів ПАРЄ визнала Росію стороною Мінських домовленостей

Дата: 31 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про стан моніторингової процедури з критичними зауваженнями на адресу Росії, в якій, зокрема, висловила стурбованість через антидемократичні процеси всередині країни та офіційно визнала Росію стороною Мінських домовленостей.

Про це повідомляє “Європейська правда”. 

Вимогу щодо виконання Мінських домовленостей, стороною яких є Російська Федерація, запропонували внести українські депутати. Їх підтримала більшість колег. Пункт про Мінські домовленості спричинив бурхливі суперечки, адже російські делегати наполягали, що згадка про “Мінськ” неприпустима.

“Ми робимо все, що можемо, щоби допомогти, але ми не учасники цієї угоди. Ми ж не сторона конфлікту”, – переконував парламентарів російський депутат Микола Рижак.

Окрім вимоги щодо “Мінську” резолюція містить такі: 

  • припинити військове вторгнення та підтримку незаконних збройних формувань на Сході України;

  • скасувати незаконну анексію Криму;

  • припинити і скасувати встановлення “кордону” та повзучу анексію грузинських регіонів Південна Осетія та Абхазія;

  • усунути будь-які юридичні перешкоди для безумовного виконання рішень Європейського суду з прав людини та беззастережно виконувати рішення суду;

  • беззастережно та повно співпрацювати зі спільною слідчою групою та нідерландською прокуратурою для притягнення до відповідальності осіб, винних у збитті “боїнга” рейсу MH-17 тощо.

Окрім цього, в документі стверджується, що Російська Федерація “посилює негативні тенденції щодо демократії, верховенства права та прав людини… зокрема, довільно використовує законодавство щодо протидії екстремізму для замовчування опозиції та критики від громадянського суспільства; погіршення свободи віросповідання в країні, як-от заборона Свідків Єгови; встановлює “кордони” та вчиняє повзучу анексію грузинських регіонів Південна Осетія та Абхазія; вчинила незаконну анексію Криму та військову агресію на Сході України”.

Нагадаємо, що нещодавно розпочалася зимова сесія ПАРЄ. Україна разом з партнерами намагалась оскаржити повноваження російської делегації, однак це не вдалося зробити, адже Регламентний комітет асамблеї ухвалив два рішення про те, що РФ має право продовжити роботу без санкцій.

Росію позбавили права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи у 2014 році після незаконної анексії Криму. На знак протесту проти цих санкцій Москва розпочала шантаж ПАРЄ, щоб повернути в ній своє право голосу. Два роки тому Російська Федерація перестала сплачувати свій внесок у Раду Європи, що спричинило фінансову кризу в організації.

Проте в червні минулого року асамблея ухвалила рішення, яким дозволила Росії повернутися до сесійної зали та не виконувати жодних умов, пов’язаних з відновленням територіальної цілісності України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter