Понад 835 тисяч біженців залишили Україну

Дата: 03 Березня 2022
A+ A- Підписатися

З 24 лютого понад 835 тисяч біженців залишили Україну.

Про це повідомила представниця Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Шабі Манту.

За наявними оцінками, до Польщі прибули близько 500 тисяч українців, до Угорщини – понад 100 тисяч, а кількадесят тисяч вирушили до Молдови, Румунії та Словаччини.

Раніше Єврокомісія запропонувала активувати Директиву щодо тимчасового захисту, щоб швидко приймати українських біженців. Це дозволить отримати їм дозвіл на проживання і доступ до освіти, медичних послуг і ринку праці. Цей крок у Єврокомісії називають безпрецедентним для ЄС.

“Ми раді прийняти у Європі всіх, хто втікає від путінських бомб. Ми надамо захист тим, хто його потребує, і допоможемо тим, хто шукає безпечний спосіб потрапити додому”, – заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Ініціатива поширюється на громадян України і людей, що мали тут посвідки на проживання, та їхніх членів родин. Громадяни інших країн та особи без громадянства, які легально проживали в Україні і не можуть повернутися у рідні країни, також можуть отримати притулок у ЄС.

Як зазначає “Європейська правда”, пропозицію Єврокомісії далі має погодити Рада ЄС. Якщо її офіційно схвалять, ініціатива про тимчасовий захід набуде чинності негайно і буде діяти протягом року, а далі за необхідності продовжуватися. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter