Понад 82% журналістських текстів про УПЦ МП порушують стандарти та мають негативне забарвлення – моніторинг ІМІ

Дата: 20 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Понад 82% матеріалів, які стосуються УПЦ МП, в українських онлайн-медіа мають негативне емоційне забарвлення. Здебільшого тексти містять емоційну лексику, мають ознаки мови ворожнечі та порушують журналістський стандарт відокремлення фактів від коментарів.

Про це свідчать результати моніторингу, який Інститут масової інформації провів 1–5 квітня.

Фото: Deutsche Welle

До моніторингу увійшли онлайн-медіа УП, “Цензор.Нет”, “РБК-Україна”, ТСН, 24 канал, “Кореспондент”, NV, “Фокус”, УНІАН, “Гордон”, “Главком”, “Обозреватель”, “Еспресо”, “Телеграф” та “Ліга”. До вибірки потрапило 548 новин, що стосувалися УПЦ МП.

Найбільше про УПЦ МП писали 24 канал (15,5% загальної кількості матеріалів про УПЦ МП в досліджуваних медіа), ТСН (11,1%) та “Главком” (9,3%). Найменше згадок було у виданнях “Обозреватель” (3,3%) та “Ліга” (3,1%).

Так, журналісти у своїх матеріалах згадували про інциденти, які трапилися зі священниками та вірянами УПЦ МП. Одним з найчастіших героїв матеріалів став намісник Києво-Печерської лаври від УПЦ МП митрополит Павло Лебідь. Він був героєм майже третини публікацій (28%) у моніторинговий період. Сім із п’ятнадцяти медіа називали у своїх текстах митрополита Павла “Пашею Мерседесом”. Також у матеріалах про митрополита журналісти вдавалися до емоційної лексики, мови ворожнечі та подекуди маніпуляцій. 

Крім того, подекуди редакції вдавалися до осудливих, емоційних заголовків й щодо вірян, а не лише очільників УПЦ МП. Зокрема, медіа публікували матеріали, в яких висміювали вірян. 

Священників УПЦ МП в українських ЗМІ згадували лише у негативному контексті. Зазвичай, священники були героями матеріалів про міжконфесійні суперечки, сутички на території храму та напади, що вчиняли представники УПЦ МП.

За висновками моніторингу, лише 5 з 15 редакцій дотримувалися кодексу журналістської етики та стандартів, коли висвітлювали конфліктну тему УПЦ МП. Йдеться про редакції “Гордон”, “Кореспондент”, “Ліга”, “Українська правда” та “Цензор.Нет”, які не вживали емоційних цитат, мови ворожнечі та маніпуляцій у текстах про УПЦ МП. 

Нагадаємо, що наприкінці березня під стінами лаври митрополит УПЦ МП Павло погрожував журналістам побиттям.

Тоді ж медійники оприлюднили відео, на якому видно, як церковники вдарили по камері оператора “Радіо Свобода”, штовхнули журналістку “Суспільного” та зірвали кріплення на камері. “Суспільне” заявило, що звертатиметься до поліції щодо перешкоджання журналістській діяльності.

Вже 18 квітня чоловіку, який пошкодив камеру кореспонденту під час знімання на території Києво-Печерської лаври, повідомили про підозру в умисному перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів. Санкція відповідної статті передбачає штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі до трьох років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter