Понад 70% українців відчувають співчуття, коли зустрічають людей з інвалідністю – опитування

Дата: 15 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Головні емоції, які відчувають українці, зустрічаючи на де-небудь людину з інвалідністю, – це співчуття (71%) та сум (34%). Водночас ті, хто не має серед близьких людей з інвалідністю, частіше відчувають розгубленість під час зустрічі з ними, оскільки не знають, як поводитися.

Про це свідчать результати Національного соціологічного дослідження про сприйняття людей з інвалідністю в Україні, що провела соціологічна група “Рейтинг” на замовлення “Ліги сильних”. 

Фото: Getty Images

Менше опитаних відчувають надію (15%), розгубленість (11%) та вдячність (7%).

Водночас під час зустрічі з військовими з інвалідністю головною емоцією респондентів є вдячність (60%), а потім уже співчуття (50%) щодо них. Примітно, що люди, які не мають серед знайомих військових з інвалідністю, більше за інших відчувають гордість щодо такої людини, тоді як військові з інвалідністю та їхні родичі більше говорять про емоцію суму. 

“Те, що мене дуже тригерить, – це героїзація через інвалідність. Чоловіки та жінки, які захищають нас на передовій, – вони апріорі герої, а не через те, що в них є інвалідність. Я не стаю геройкою від того, що ходжу по хліб на кріслі колісному. Тому ми не маємо героїзувати та жаліти людей з інвалідністю, натомість ми маємо створювати рівні умови та можливості для кожної людини”, – зазначила голова правління громадської спілки “Ліга сильних” Уляна Пчолкіна.

Також 64% опитаних вважають, що суспільство позитивно ставиться до військових з інвалідністю. Щодо цивільних людей з інвалідністю, то відносна більшість респондентів каже про нейтральне ставлення. 

Респонденти розуміють, що інвалідність може виявлятися по-різному або взагалі не мати зовнішніх виявів. Водночас вони погоджуються, що ставлення до людей з прихованою інвалідністю не відрізняється від ставлення до здорової людини. Відповідно, такими самими є і
очікування щодо цієї людини.

Також більшість опитаних кажуть, що ставлення до людей з ментальною інвалідністю в суспільстві обережніше, ніж до людей з іншими формами інвалідності. Проте ставлення до дітей з ментальною інвалідністю є позитивнішим.

Опитування складалося з двох компонентів: у межах кількісного дослідження в період із 28 серпня до 1 вересня 2023 року опитали 2 тисячі повнолітніх респондентів. Метод опитування: CATI – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, респондентів обрано шляхом випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

У межах якісного дослідження в період з 5 до 20 жовтня дослідники поспілкувались із 48 респондентами з різних регіонів України. 

Нагадаємо, що в Києві орендодавці відмовляються здавати квартиру українському військовому – громадянину Грузії, який став на захист України з початку повномасштабної війни та під час виконання бойових завдань втратив обидві ноги. Власники житла відкрито заявляють, що причиною відмови і є наявність інвалідності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter