Понад 600 цивільних загинули чи отримали поранення у січні – Моніторингова місія ООН

Дата: 08 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Протягом січня щонайменше 641 людина загинула чи отримала поранення внаслідок бойових дій в Україні. Серед них 40 дітей.

Понад 70% жертв та потерпілих перебували на підконтрольних українській владі територіях.

Про це йдеться у щомісячному звіті Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Фото: ДСНС

Представники місії зазначили, що у січні кількість цивільних жертв бойових дій продовжила зростати на фоні масованих обстрілів. Так, кількість підтверджених випадків загибелі цивільних за січень на 37% більше, ніж була у листопаді 2023 року.

Протягом останнього часу зростає також кількість загиблих та поранених дітей, наголосили спостерігачі. Зокрема, Моніторингова місія підтвердила 40 випадків смертей чи поранень дітей у січні.

“Сім’ї складають більшу частку втрат далеко від лінії фронту, оскільки багато родин з дітьми евакуювалися з прифронтових населених пунктів”, – йдеться у звіті.

Спостерігачі також зауважують, що кількість жертв серед цивільного населення зросла і на непідконтрольних уряду України територіях. Причиною цьому, зокрема, став обстріл Донецька 21 січня, під час якого загинули 24 людини та щонайменше 11 отримали поранення.

Водночас більшість випадків загибелі чи поранень трапилися на підконтрольних українській владі територіях – 71%. Підконтрольні території також зазнали більших руйнувань – 76% від пошкоджених закладів освіти та медичних установ.

Нагадаємо, за п’ять днів масованих ракетних обстрілів – з 29 грудня 2023-го по 2 січня 2024 року – загинули щонайменше 90 цивільних.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Моніторингова місія ООН з прав людини підтвердила щонайменше 10 тисяч смертей цивільних внаслідок бойових дій. З них понад 560 – діти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter