ООН: В Україні загинуло понад 10 тисяч цивільних

Дата: 21 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Моніторингова місія ООН з прав людини зафіксувала щонайменше 10 тисяч випадків загибелі цивільних. Понад 560 з них – діти. Місія також зафіксувала понад 18 500 випадків поранень цивільних.

Про це йдеться в черговому звіті Моніторингової місії ООН.

Фото: Національна поліція України

Представники Моніторингової місії ООН з прав людини наголошують, що цифра в 10 тисяч неповна. Це лише ті випадки, що команда місії змогла верифікувати. Реальна цифра загиблих може бути значно вищою, зазначають спостерігачі.

“Десять тисяч загиблих цивільних осіб – це похмура віха для України. Війна Російської Федерації проти України триває вже 21-й місяць та загрожує перетворитися на тривалий конфлікт, що призведе до втрат людських життів, масштаби яких годі й уявити” – зазначила Даніель Белль, голова моніторингової місії. 

За даними місії ООН, значна кількість смертей та поранень стається далеко від лінії фронту. До цього призводить застосування росіянами далекобійних ракет та дронів-камікадзе.

“За останні три місяці майже половина випадків загибелі та поранення цивільних осіб сталася далеко від лінії фронту. Можна констатувати, що в Україні зараз немає повністю безпечних місць”, – наголосила Белль.

Водночас більш ніж половина верифікованих місією випадків смертей траплялися саме поблизу лінії зіткнення. 

Представники моніторингової місії подають російський удар по житловому будинку в Селидовому Донецької області, де загинуло чотири людини: родина, що була вимушена переселитися туди на початку вторгнення, та 85-річна жінка.

Цей обстріл – типова атака росіян, що призводить до загибелі та поранення цивільного населення, наголошують спостерігачі.

Вони також зафіксували  непропорційно великі втрати серед людей похилого віку, які часто не мають можливості перебратися до безпечніших місць.

За даними Моніторингової місії ООН 86% усіх зафіксованих смертей цивільних сталися на підконтрольних Україні територіях. Переважно люди помирали від атак артилерійськими снарядами, касетними боєприпасами та дронами-камікадзе.

Нагадаємо, правозахисники виявили нову стратегію російських військ щодо обстрілів українських територій. Вони намагаються локально вишукувати скупчення військових та уражати їх. Однак росіяни не переймаються розвідкою та часто завдають ударів по цивільному населенню, як це сталося в Краматорську.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter