Політв’язень Бессарабов звернувся до держсекретаря США Блінкена

Дата: 06 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконно засуджений у “справі українських диверсантів” у Криму севастополець Олексій Бессарабов звернувся до державного секретаря США Ентоні Блінкена з проханням порушити питання українських політв’язнів з Криму під час зустрічі президента США Джо Байдена з російським президентом Володимиром Путіним.

Відповідний текст звернення оприлюднило видання “Крим.Реалії”. 

Олексій Бессарабов і Володимир Дудка

Бранець Кремля у своєму зверненні наголосив, що політв’язні – це не питання політики, а “питання відновлення мінімального рівня довіри, честі та моралі лідерів націй ХХI століття”.

Бессарабов зауважив, що наразі питання звільнення українських політв’язнів з Криму майже не обговорюється на міжнародному рівні.

“Незважаючи на те що моє ім’я, як імена десятків інших політичних в’язнів, є в списках таких правозахисних організацій, як Freedom House, “Меморіал“, ми майже забуті. Про нас пам’ятають тільки наші рідні, друзі, колеги з роботи. Ми забуті, тому що проблематика Криму не обговорюється ні в “нормандському форматі”, ні в Мінських переговорах. Ці формати стосуються тільки окупованої Донеччини. Але не Криму”, – пише політв’язень.

Водночас севастополець подякував за те, що імена політв’язнів фігурують останніми роками в резолюціях Європейського парламенту та у виступах представників Постійної місії США в ОБСЄ.

“Нам залишається тільки вірити, що за наявності політичної волі під впливом США ми зможемо вийти на свободу”, – додав бранець Кремля.

За словами президента Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Михайла Гончара, це звернення надіслано Держдепартаменту США та Посольству США в Україні. 

Як відомо, 5 травня на знак підтримки на тлі нарощування Росією військ біля українських кордонів і в окупованому Криму минулого місяця до України прибув державний секретар США Ентоні Блінкен. За словами Прайса, Блінкен зустрінеться з президентом України та збирається закликати до активних заходів у боротьбі з корупцією, що є давньою вимогою західних партнерів України.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter