Поліція не відкрила провадження через напад праворадикалів на учасниць Маршу жінок у Києві

Дата: 10 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Поліція не відкрила провадження за фактом нападу на учасниць Маршу жінок на київському Подолі, у яких невідомі молодики відібрали плакати, штовхали та ображали нецензурною лайкою. 

Про це у фейсбуку повідомила одна з потерпілих журналістка Поліна Вернигор. 

Фото надане потерпілою

Журналістка пише, що протягом визначених законом 24 годин правоохоронці не відкрили провадження за її заявою:

“8 березня ввечері я подала заяву до Подільського ГУ НПУ Києва. Заяву приймали доволі довго. Поліція намагалася зазначити в протоколі, що в нас стався конфлікт (але конфлікт – це коли обидві сторони в нього вступають. Ми в нього не вступали. Це був напад) та змушувала чекати між кожним з етапів по 40 хвилин, притому що у відділку більше не було “відвідувачів”. 

Вернигор спільно з адвокатом планує оскаржувати бездіяльність поліції в слідчого судді. Вона також додає, що знайшла ще трьох дівчат, які постраждали від, ймовірно, тих самих нападників того дня:

“Їхні свідчення долучатимемо до моєї заяви”.

ZMINA сконтактувала ще з однією потерпілою дівчиною на їм’я Віра. Вона розповіла, що на неї та її хлопця напали біля входу до станції метро Контрактова площа зі сторони магазину “Рошен”. 

“Мені вигукували, щоб я віддала плакат. Нападники почали штовхатися, один замахувався на мого хлопця ногою, але він встиг ухилитися – йому майже потрапили в ніс.  Я тримала газовий балончик в руках, але не використовувала, бо розуміла, що він не допоможе – їх було близько десяти. Зрештою, плакат забрали. Вони ще покричали, а потім пішли”, – прокоментувала вона.  

Інша учасниця Маршу, Марія, розповіла, що того ж дня на Контрактовій площі невідомий молодик вихопив плакат в її неповнолітньої сестри та одразу втік. 

Нагадаємо, що 8 березня після Маршу за права жінок у фінальній точці ходи, біля станції метро “Поштова площа”, журналістка Вернигор та п’ятеро її друзів скрутили плакати й пішли в бік колеса огляду, що на Контрактовій площі. Там компанію зупинили журналісти одного телеканалу, попросили розгорнути плакати та дати коментар щодо участі в Марші жінок.

Коли журналісти пішли, компанія почала згортати свої плакати, однак її оточили невідомі молодики. Останні намагалися відібрати в потерпілих плакати, штовхалися, ображали, нецензурно лаялися та хапали за руки. Зрештою їм вдалося відібрати плакат в однієї з подруг Вернигор. 

“У якийсь момент я почала сильно кричати. А на Контрактовій у той момент було дуже багато людей. Нападники, напевно, злякалися”, – розповіла журналістка.

Після цього молодики відійшли. У коментарі ZMINA Вернигор зазначила, що серед них могли бути члени праворадикальної організації “Національний спротив”. Фото плакатів, один з яких належить подрузі Вернигор, під ногами групи молодиків опублікував Олексій Свинаренко, очільник згаданої організації та адміністратор телеграм-каналу “Вольєр”, у якому призначають мішені для нападів ультраправих. 

“Організували суботник, прибрали сміття”, – підписав світлину Свинаренко. У дописі в телеграм-каналі “Національного спротиву” йдеться, що це “одна з груп юних поціновувачів вуличного мистецтва, яка влаштувала прибирання вулиць міста від антифашистів та їхньої символіки”.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter