Після Маршу жінок у Києві на Подолі напали на учасниць ходи 

Дата: 09 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Після Маршу жінок 8 березня в Києві на Подолі невідомі молодики напали на учасниць та учасників ходи: у декого відібрали плакати, штовхали та ображали. 

Про це повідомляє bit.ua з посиланням на свою журналістку Поліну Вернигор, яка була серед потерпілих. 

Фото ймовірних нападників / праворадикальний телеграм-канал “Вольєр”

Як пише видання, у фінальній точці ходи, біля станції метро “Поштова площа”, Вернигор та п’ятеро її друзів скрутили плакати й пішли в бік колеса огляду, що на Контрактовій площі. Там компанію зупинили журналісти одного телеканалу, попросили розгорнути плакати та дати коментар щодо участі в Марші жінок.

“Мій плакат був присвячений боротьбі з насильством. Це зіграло зі мною злий жарт. У день рівності, після маршу, я зіткнулася з насильством просто за те, що я відчуваю себе вільною жінкою”, – прокоментувала журналістка. 

Коли журналісти пішли, компанія почала згортати свої плакати, однак її оточили невідомі молодики. Останні намагалися відібрати в потерпілих плакати, штовхалися, ображали, нецензурно лаялися та хапали за руки. Зрештою їм вдалося відібрати плакат в однієї з подруг Вернигор. 

“У якийсь момент я почала сильно кричати. А на Контрактовій у той момент було дуже багато людей. Нападники, напевно, злякалися”, – розповіла журналістка bit.ua.

Після цього молодики відійшли. У коментарі ZMINA Вернигор зазначила, що серед них могли бути члени праворадикальної організації “Національний спротив”. Фото плакатів, один з яких належить подрузі Вернигор, під ногами групи молодиків опублікував Олексій Свинаренко, очільник згаданої організації та адміністратор телеграм-каналу “Вольєр”, у якому призначають мішені для нападів ультраправих. 

“Організували суботник, прибрали сміття”, – підписав світлину Свинаренко. У дописі в телеграм-каналі “Національного спротиву” йдеться, що це “одна з груп юних поціновувачів вуличного мистецтва, яка влаштувала прибирання вулиць міста від антифашистів та їхньої символіки”. 

Журналістка Вернигор також розповіла, що за фактом інциденту разом з друзями звернулася до поліції. Правоохоронці прийняли заяву, однак потерпілим досі не повідомили, чи відкрито провадження. 

“Відреагували, на мій погляд, дивно. Нас протримали понад дві години, але зрештою заяву прийняли. Дали талон з номером реєстрації, сказали подзвонити сьогодні вранці, щоб дізнатися, за якою статтею відкрито провадження та хто вестиме справу. Я подзвонила. Мені сказали, що всі дуже зайняті, щоб я телефонувала завтра. Тобто навіть на цьому етапі справу вже почали буцати”, – сказала журналістка в коментарі Громадському радіо.

Нагадаємо, що 8 березня в Києві відбувся щорічний Марш жінок, який, за даними організаторів, зібрав понад 4 тисячі людей. Загалом хода пройшла мирно, однак наприкінці акції поліція запобігла провокації: декілька молодиків намагалися перекрити вхід до метрополітену учасникам правозахисної ходи.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter